A hétvégén látogatást tettünk Kalocsára és természetesen nem maradhatott el a méltán híres paprika utáni érdeklődés sem, így ellátogattunk a kalocsai Paprika Múzeumba, ahol egy kedves kis kiállítást tekinthetünk meg. Találkozhatunk számos képpel, leírással és emlékekkel a régmúltból. A paprika nagyon egészséges és finom is. Nem is gondolnánk mennyi fajtája létezik a világon. Emellett gyógynövény üzletekben is számos termék rejt paprika kivonatot. Elkalauzollak a paprika történetével egy kis utazásra!
A paprika eredete és elterjedése
"....az indiánok úgy eszik ezt a termést, mint az almát" (1495 Michele de Cuneo, Kolombusz 2. útján)
Az egyik legrégebben hasznosított élelemnövény, a paprika őshazája valószínűleg Mexicó déli része és Közép-Amerika. Itt évezredek óta termesztett növény.
A paprika (Capsicum annum) a burgonyafélék családjába tartozó, víz és melegigényes konyhakerti fűszer- és gyógynövény.
Hazánkban a 16. századtól ismert, a 18. században kezdték termeszteni.
Az 1703-ban, Csanádon készült összeírásban a paprika már Paprika István jobbágy családneveként szerepel, 1766-ban pedig Kalocsán jegyezték fel Paprika Mihály gulyás nevét.
A paprika helyi fontosságára utal, hogy az itt termesztett piros színű köles helyi elnevezése paprikaköles volt a Kalocsai Érseki Levéltár szerint.
A paprika botanikai jellemzése
Gyökere 30-60 cm mélyen hatol a talajban, szára 30-100cm magas, bogasan elágazó. A paprika virágai általában fehérek vagy zöldek, és rendszerint egyedül vagy párosával nyílnak. A virágok általában ötfélék, és az egyes fajták különböző termésmennyiséget és érzékenységet mutatnak a környezeti hatásokra. A csípős fajták égető ízét a termőlevelek maglécében lévő capsaicin idézi elő. A hazai termesztett fajták 3 alcsoportba sorolhatóak. Az elsőbe tartoznak a csípős cseresznyepaprikák és a csokorpaprikák, a másodikba a fűszerpaprikák, a harmadikba az étkezési vagy csemegepaprikák.
,
A paprika termesztése
Legkorábban Szeged környékén indult meg a paprika termesztése az 1700-as években. Ezzek csaknem egyidőben indult meg a Kalocsa környéki fűszerpaprika termesztése is. A kalocsai paprika elnevezés a Kalocsa környékén lévő közel hatvan település paprika termesztésének összefoglaló neve. A paprika története ezen a vidéken az érsekség birtokain kezdődött. A Paprika családnév jóval korábban megjelent itt, mint Szeged környékén. Néhány jobbágy paprikaföldet is kaphatott a jó szolgálatáért.
Paprika palántoló asszonyok
Paprika rosta és szeletelő
Vizimalom
Paprika értékesítési dokumentum a 20. század közepe
Scoville érték
Az SHU (Scoville Heat Units) az angol kifejezés rövidítése, és a Scoville-skála alapján a chili paprikák csípősségének mértékét jelzi. Az SHU a kapszaicin tartalom mennyiségét fejezi ki egy adott chili paprikában. Minél magasabb az SHU érték, annál erősebb, vagyis csípősebb lesz a chili.
A fűszerpaprika, mint a magyar étkezési kultúra meghatározó eleme
"Kinek paprikája, sója van mindön fűszerszáma mögvan" Népi mondás
Hazánkban, mint olcsó fűszernövény, már a 18. században kiszorította a borsot a legtöbb ételből. Eleinte az Alföldön élő emberek ízesítették vele húsos- szalonnás káposztájukat. 1780-ra véglegesen bekerült a hagyományos magyar ételek sorába. A "paprikás tsikre" receptje először Czifray István "Magyar nemzeti szakácskönyv" negyedik kiadásában jelent meg 1830-ban.
A paprikázás - így a halászlé és a paprikás csirke karrierje is- csak a reformkor elején kezdődött meg, akkoriban még új fűszerként emlegették a paprikát. A kiegyezés után a polgári háztartásnak is közönséges étele lett országszerte. A pirospaprika a gulyásleves és a töltött káposzta elmaradhatatlan ízesítője lett.
Fűszerpaprika tárolók
A paprika gyógyászati hatóanyagainak felhanálása
- A kapszaicin elsősorban a paprikafélékben (Capsicum nemzetség) előforduló, azok csípős ízt adó hatásáért felelős alkaloid, melynek farmakológiai hatásai a fájdalomérző idegrostok ingerléséhez, működéséhez, továbbá a gyulladási folyamatokat kiváltó mechanizmusokhoz köthetők.
- Erős paprika hatása a májra
A májban lerakódott zsír és a vérzsír mennyisége csökkenhet a kapszaicinfogyasztás által. - A chili antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és bevált étrendi antioxidáns különféle betegségek esetén: így az alkoholos májkárosodás esetében is az lehet. Vannak ugyanis kutatások arra, hogy a kapszaicint fogyaztva megelőzhető az alkohol okozta akut májkárosodás.
- Elősegíti az anyagcserét. A kapszaicin serkenti a szervezet energia felszabadítását, különösen edzés előtt fogyasztva. A gyorsabb lipid anyagcserének köszönhetően nyugalmi állapotban is több kalóriát éget el vele a szervezet. Hatékonyan nyomja el az étvágyat.
Bízom benne Önöket is elvarázsolta a paprika története!