Aromaterápia

2023. május 24.
1312
pexels-mart-production-8450383

Az aromaterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend napjainkban.  Egyre többen keresik a természetes megoldásokat, az esetleges káros anyagoktól mentes lehetőségeket. Az aromaterápia segít megteremteni a test és a lélek harmóniáját. Az illóolajok segíthetnek ellazulni egy nehéz nap után egy frissítő fürdő segítségével, amibe különböző olajokat csepegtethetünk. Egy kellemes illat belélegzése pozitív energiával tölt fel, előtérbe helyezzük a pozitív gondolatokat, kicsit ráhangolódunk a saját lelki békénk megtalálására.
Az illóolajok többek között lehetne fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, nyugtató, lazító, frissítő hatásúak.

Az aromaterápia eredete

Az aromaterápia elnevezést először 1928-ban René-Maurice Gattafossé francia kémikus és illatszervegyész használta. Egy laborbaleset során megégett a keze, melyet hirtelen, gyorsan levendulaolajba mártott.  Legnagyobb meglepetésére azt tapasztalta, hogy az égett seb a levendulaolajtól nagyon hamar begyógyult. Ezután a későbbiekben kizárólag a természetes növényi hatóanyagok tanulmányozásával foglalkozott. Tanulmányozni kezdte az illóolajok antiszeptikus tulajdonságait is. Kutatásainak eredménye ma is alapul szolgál az aromaterápiával foglalkozó szakemberek részére.

aromaterápia10

Illóolajok felhasználása
Egy illóolajat többféleképpen fel tudunk használni. Amennyire tehetjük próbáljunk figyelni arra, hogy jó minőségű, tiszta olajakat vásároljuk.

A legismertebb felhasználása a párologtatás. Aromalámpa segítségével,  hő hatására jut a levegőbe, amit  belégzéssel juttatunk be a légzőszervünkbe. Emellett párologtatással lehet helyiségeket is fertőtleníteni pl. egy teafaolajos illóolaj használatával. Az aromalámpa tartályába vizet kell önteni és néhány csepp illóolajat belecsepegtetni, majd teamécsessel párologtatni.

Fürdővízbe is használhatjuk az illóolajokat, de NE tegyük közvetlenül bele a vízbe, mivel az olajok nem oldódnak fel és esetleges irritációt okozhat. Mindig használjunk valamilyen hordozó/bázis olajat. Nagyon jó hordozóolaj az olívaolaj, kókuszolaj, mandulaolaj. Egy evőkanálnyi hordozóolajhoz elegendő 12 csepp illóolaj, amit elkeverünk, így már fel tud oldódni az aromaolaj is. Mielőtt a fürdővízbe tesszük kicsit  kavarjuk fel a vizet, így biztosan mindehová jut. Ezután már élvezhetjük is a relaxációs fürdő ellazító, frissítő hatását egy halk zene kiséretében.
Illóolajok amiket ne használjunk fürdővízbe: szegfűszeg, fahéj, oregáno,
Illóolajok amiket használhatunk fürdővízbe: levendula, rózsa, citromfű, kamilla

Az illóolajok inhalálása során a szervezetbe jutó illóolajok koncentrációja magasabb, a hatások pedig gyorsabban és erőteljesebben jelentkeznek. Nagyon jók a tapasztalatok a rekedtség, a nehéz légzés és a köhögéssel járó légúti megbetegedések (légcsőhurut, hörghurut) kiegészítő kezelésében. Inhalálás céljára 1 liter forró vízbe 3-5 csepp illóolajat tegyünk. A felszálló illóolajos gőzt legalább 5 percig orron keresztül, vagy szájon át lélegezzük be (a vízpára is segíti a letapadt váladék kiürülését). Az inhalációt naponta egy-három alkalommal tanácsos végezni. Az inhaláció befejeztével kb. 1 órán keresztül ajánlatos abban a helyiségben maradni, ahol inhaláltunk. 5 évesnél kisebb gyermekeknél nem szokták az inhalációt ajánlani, és egyes illóolajok (pl. borsosmenta, eukaliptusz) alkalmazása is ellenjavallt.

aromaterápia1

Masszázsokhoz is kiválóan alkalmazhatjuk az illóolajokat. Egy masszázs alkalmával fellazítjuk az izmokat, serkentjük a vérkeringést, frissítő mozdulatokat végzünk a háton, végtagokon. Természetesen a tiszta 100%-os illóolajokat nem csepegtethetjük önmagában a bőrünkre, hanem bázis olajjal keverve használhatjuk. A tenyerünkbe öntünk egy evőkanálnyi bázisolajat és belecsepegtetünk 6-8csepp illóolajat. Nagyon kellemes ellazulást eredményez egy levendulaolajos masszázs.

medinatural olajok

Szaunázáshoz is kivállóan alkalmazhatóak az illóolajok. A szaunázás nagyon régóta a testi-lelki feltöltődés részét képezi, emellett jótékonyan hozzájárul a szervezet ellenálló képességének serkentéséhez, enyhíti a légúti megbetegedések panaszait, kedvezően befolyásolja a hangulatunkat. A szaunázás fenti hatásai illóolajok, illóolaj keverékek, szaunaolajok használatával fokozhatók. Az illóolajokból/keverékekből vagy szaunaolajokból 2-5 cseppet adjunk a felöntőkanál vizéhez, majd öntsük a forró kövekre.

A szaunázás bizonyos esetekben (pl. magas vérnyomás, szívbántalmak, egyes akut gyulladásos folyamatok) ellenjavallt, ezért szaunázás előtt konzultáljunk háziorvosunkkal. Fontos a mértékletesség és a fokozatossá betartása, ne vigyük túlzásba a hőterhelést. Az illóolajok mérsékelten tűzveszélyesek, ezért azokat ne öntsük hígítatlanul a forró kövekre.

aromaterápia11

"Illat emlékezet"
Sokszor történt már velem is, hogy egy illat belélegzése során ismerős érzések, emlékek jutottak eszembe.  Ez azért van, mert a belégzés során az illatmolekulák áthaladnak az agy felé, ahol különböző emlékek kombinálódnak és egy mintázat jön létre, amit eltárolunk a memóriában. Ezért van, hogy később egy ismerős illatot emlékekkel kötünk össze („illat emlékezet”) , amit bármikor elő tudjuk hívni, amikor ismerős illatot érzünk és társítjuk egy emlékkel , érzéssel.

medinatural3
MediNatural illóolajok

Aromaterápia kismamáknak és kisgyermekeknek

Terhesség alatt -főleg az első trimeszterben- ajánaltos kerülni az illóolajok használatát. Ha mindeképp szeretnénk a várandóság alatt illóolajat használni mindenképp kérjük ki orvosunk véleményét, hogy melyik olajat lehet biztonsággal használni, mivel vannak kifejezetten olyan olajok amiket tilos használni, mivel vetélést idézhetnek elő.
Újszülötteknél szintén nem ajánlatos illóolajakat használni, mivel nekik még nagyon érzékeny az orruk. Szobában való párologtatás sem ajánlott.
Bázisolajakat mint pl. mandulaolaj nyugodtan lehet használni terhesség alatt a hasfal ápolására.

Újszülötteknél a koszmó kezelésére is lehet mandulaolajat csepegtetni.

"Illóolaj varázs"
Néhány közkedvelt és talán leginkább ismert illóolajat, felhasználási területekkel. Nagyon jó minőségű 100%-os tisztaságú olajakat kínál az AROMAX, a MEDINATURAL és a HERBY'S termékcsalád. Olyan széles illóolaj palattával rendelkeznek, hogy mindenki megtalálja a leginkább kedvelt illatokat. 

aromax2
Aromax illóolajok

Ausztrál teafaolaj

A teafa olaját általában fertőzések helyi kezelésére használják. Ausztráliában gyógyszerként tartják számon. A teafaolaj hatását elsősorban a természetes hatóanyagtartalmának a terpinen-4-ol –nak köszönheti! A levendula mellett a Teafa illóolaj is olyan ritkaság, amelyet hígítatlanul is a bőrödre kenhetsz. Közvetlenül a bőrön csak rovarcsípésre, pattanásokra és szemölcsökre használhatod, azonban ha nagyobb bőrfelületed érintett, akkor valamilyen bázisolajjal hígítsd fel. A édesmandula, jojoba olaj erre kiváló.

Bőrápoló olajban elkeverve:

- zsíros, túlterhelt, pattanásos arcbőrre

- speciális kezelésekre a zsíros, pattanásos, seborrheás arcbőrre

- zsíros, korpás hajra, irritált fejbőrre

- kézen és lábon előforduló körömgomba ellen

- felülfertőzött bőrfelületre, sebekre

- gombás eredetű fertőzésékre

medinatural teafa

Fahéj olaj

A fahéj illata meleg, fűszeres és édes. Különösen ha borzongunk, betegnek érezzük magunkat, fázik a lelkünk, akkor tanácsos az illatlámpába fahéj illóolajat tenni. Összehúzó, fertőtlenítő, a bőr vérkeringését serkentő melegítő hatása miatt narancsbőr elleni, és bőrfeszesítő kozmetikai készítmények hatóanyagaként előnyös az alkalmazása.  A fahéj illóolaj antibakteriális, alkalmazásának legfontosabb területei a hűléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások.

 Bőrápoló olajban elkeverve használhatod:

- melegítő masszázshoz

- izomlazító bedörzsöléshez

- serkentő, keringésjavító hatású összetevőként, narancsbőr ellen

- a köröm és lábgomba kezelésére

- tónusjavító, bemelegítő olaj készítéséhez

- serkentő helyi masszázsokhoz, a hátgerinc mentén vagy a has tájékán

- helyi masszázshoz végtagfájdalom esetén

xmas_fahej

TIPP!

Szájvízként: szájnyálkahártya-gyulladás és afták kezelésére  keverj el alaposan 1 pohár langyos vízben 1 csepp fahéj illóolajat.

Fogíny vérzésre: 2 dl langyos vízbe 1 csepp fahéj illóolaj, 1 csepp borsmenta illóolaj.  1 csepp kakukkfű illóolaj

Levendula olaj
Talán a legszélesebb  körben ismert a nyugató ellazító hatásáról. Ha kicsit túlterheltek vagyunk, túl sok negatív inger ér a levendula olaj nagyon kellemes lehet egy forró fürdővízbe. Kiváló bőrápoló kozmetikai készítményekbe összetevőként, melyek az aknés, pattanásos ekcémás irritált bőr tüneteit enyhítik.  Kisebb sebekre, vágásokra, égésre is alkalmazható, tonizálja és nyugtatja a bőrt és kisebb bőrhibákra is ideális. Ezen kívül izomfájdalmakra, emésztésre, hasfájásra, fejfájásra, és köhögésre is enyhülést hoz.

Bőrápoló olajban elkeverve használd:

- zsíros vagy vegyes arcbőrre -kiegyensúlyozó hatású.

- pattanásos, problémás arcbőrre -kiválóan visszavesz a fokozott faggyútermelésből, fertőtlenít, ezáltal kezeli a már meglévő pattanásokat és megelőzi az újabbak kialakulását.

- hegekre, a pattanások után visszamaradt sebeket is beleértve -csökkenti a hegesedést, hámosít, így rövid időn belül egységes lesz bőrünk színe és felszíne.

- száraz bőrre -irritáció esetén egy igazán kellemes illatú, mélytisztító készítményt kapunk

- fejfájásra -halántékba masszírozva csökkentheti a migrén tüneteit, stresszoldó, nyugtató hatású

- leégésre, rovarcsípésre - csipkebogyó bőrápoló olajjal keverve a túl sok napozás okozta leégés kellemetlen tüneteit is hatékonyan kezeli

- álmatlanság és alvászavarok ellen -egy kis esti levendulaolajos talpmasszázs jó hatással van

xmas_levendula

A mai rohanó világban egy picit álljunk meg pihenni, kicsit koncentráljunk a belső békénk megtalálására, szenteljünk időt saját magunkra. Bízom benne, hogy sikerül Neked is ellazulni, felfrissülni az aromaterápia segítségével!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása