Ayurveda

2023. April 30.
1975
ayurvedia

Az elmúlt időszakban nagyon sok mindennel kellett szembenéznünk, ami testileg és lelkileg is kimerítő volt.  Ahogy közeledik a tavasz, éledezik a természet, rügyeznek a fák, mi is vágyunk a megújulásra, a felfrissülésre és kirobbanó formában állunk a kihívások előtt. Ilyenkor több megvalósítandó cél is előtérbe kerül, régóta dédelgetett álmok, vágyak, amiket szeretnénk megvalósítani és ehhez a legjobb formánkra van szükségünk. Szeretném elkalauzolni az indiai ayurveda rejtelmeibe, hogy együtt fedezzük fel ezt a fajta egészségmegőrzést.  Őszintén szóval távol áll tőlem ez a fajta szemlélet, de mindig figyelemmel és elismeréssel olvasok róla, ezért úgy gondoltam megmutatom, miről is szól az ayurveda.

AYURVEDA

A jelentése „az élet tudománya” . India  több mint ötezer éves hagyományos, természetes  orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek hoztak létre, amit természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval  fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. Az első és legjelentősebb írás i.e 1000 évvel jelent meg.

Az ajurveda holisztikusan szemlél, a természet részének tekint és a megelőzésre koncentrál, mert úgy véli, hogy bármilyen kialakuló betegséget, ha az elején kezdünk el kezelni sokkal jobb eredményt érünk el, mint amikor már roncsolódtak a szervek. Megpróbálja felfedni a probléma valódi okát, ezért nagyon mélyen keresi az ok-okozati összefüggéseket. Legyen szó helytelen táplálkozásról, terhekről, negatív gondolkodásról vagy érzelmi problémákról. Kapcsolatokat keres amik alakítják és befolyásolják a lelki és fizikai állapotot. Az ayurveda a tudatos és helyes táplálkozással indult, hogy képesek vagyunk- e kilépni a komfort zónánkból és változtatni az addig megszokott életmódunkon. Az elhivatottság, az akart és a bizalom nagyon fontos része.

ayurv2

Ajurvédikus szemlélet

Az ajurvedia az embert a test, a lélek, a tudat és az életvitel megoszthatatlan és összefonódott egészének tekinti. Mindig a betegségek előtt megjelenő okokra összpontosít. A tüneteket figyelmeztető jeleknek tekinti, hogy a szervezetben nincs minden rendben és mélyebb szinten szükséges a javítása. Az egészséges életmód elveivel összhangban igyekszik helyre billenteni az természetes harmóniát az emberi szervezetben, amely testi és szellemi egészségben mutatkozik meg. Az életmódunkon való változtatással, a szokásaink elengedésével, a helyes táplálkozással és a gyógynövények rendszeres használatával sikeresen kezelhetőek a különféle egészségügyi panaszok.

Alapelvek

Úgy tartják, hogy minden ember a három biológiai alapelv egyedi arányával születik. Alapelvek: váta, pitta, kapha. Ez egy genetikai kódot eredményez, amely meghatározza lelki jellegünk kialakulását. Életünk során ez az arány megváltozhat az eredeti állapottól, ami később tükröződik a testi-lelki egységben. A szellemi tudatunk, gondolatok, érzések, érzelmek, étkezési szokások, környezetünk, életvitelünk mind befolyásolják ezeknek az elemeknek az egyensúlyát. Ez a három alapelv szorosan összekapcsolódik és kölcsönösen kiegészítik egymást.

ALAPELVEK

A betegség oka

Az ayurveda úgy tartja, hogy az egészség az egész szervezet harmonikus működésének optimális állapota. Az élettani elvek (váta, pitta, kapha) közötti egyensúlyt képviseli a testi funkciókkal, az érzékszervez normál működésével, a gondolkodással és szellemi frissességgel. Alapvetően mindenkinek adott a józan gondolkodás, amivel képesek vagyunk megkülönböztetni a jót, a rosszat, az egészségeset és a károsat. Szervezetünk jelek formájában küldi a szükséges válaszokat, amire vagy oda figyelünk vagy nem. Viselkedésüket alapvetően a vágyak határozzák meg, melyeknek a helyük az elmében van. Elménk képes a testünk rovására is ragaszkodni a vágyak, kívánságok megvalósításához. Az elménk gyakran kihasználja a testünket a vágyaink eléréséhez, ezért a betegségek nagy része, mielőtt fizikai tüneteket okoznának, a nyugtalan, rendezetlen elmében jelenik meg.

Alapvető táplálkozási tanácsok az ayurvedában

  • Nagyon fontos a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Az élelmiszereket, ételeket ne tároljuj sokáig – lehetőség szerint fogyasszunk mindent frissen elkészítve.

  • A főtt ételeket ne kombináljuk a nyers ételekkel.

  • Az ayurvédában három főétkezés van,  két étkezés között mindig teljen el  3-6 óra. Ha nem vagyunk éhesek, ne együnk.

  • A reggeli nagyon fontos – olyan ételeket részesítsünk előnyben, amelyek feltöltenek energiával, de nem terhelik meg a gyomrot.

  • Az ebédet 12-14 óra között fogyasszuk el – ilyenkor a leghatékonyabb az emésztés. Vacsorára csak könnyebb ételeket válasszunk, lehetőség szerint este 7 után már ne együnk semmit.

  • Az ayurvédikus táplálkozásban mindennek figyelembe veszik az ízét, hiszen az ízek hatással vannak az idegrendszeredre, a szervezeted  energetikai állapotára. A jól megválasztott ízek  támogatják az emésztésedet.

  • A cél elérése érdekében mindig legjobb hatással rendelkező élelmiszerek közül fogyasszunk a legtöbbet: lencsefélék, mandula, rizs, méz, natúr joghurt, tej, friss zöldségek, gyümölcsök, saláták,  friss vaj, búzából, árpából vagy rozsból készült termékek.

Ayurvedi

Nézzünk néhány ayurvédikus gyógynövényt
Az ayurvédikus gyógyászat különböző gyógynövényeket alkalmaz többféle formában a élettani elvek erősítésére, betegségek megelőzésére.

Ashwagandha
Az indiai gyógyászat közel 300 éve nagy becsben tartja az álombogyót. Pozitív hatással van a mentális egészségre. Hozzájárul a minőségi alvás eléréséhez. Segít leküzdeni a kimerültséget, fáradságot, próbál energiával feltölteni. Nagyon erős antioxidáns hatással bír. A fitopolcok kínálatában megtaláljuk kapszulázott illetve por formában is. Válasszuk a számunkra kényelmesebb változatot.

ashwaganda00

Triphala

A Triphala a legalapvetőbb, összehangolt ajurvedikus készítmény.

Három ősi Ayurveda gyümölcsöt (amalaki, bibhítaki és haritaki) tartalmaz. Tartalmaz még rózsaszirmot, ami a szinergiáért felelős a készítményben, erősítve a gyümölcsök hatásfokát. A rózsa, erősíti az emésztés tüzét, segít kiegyensúlyozni az elmét.

 Segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből. Hosszabb ideig szedhető ezért, így alaposan megtisztítja a szervezetet, és felszabadítja a méreganyagokat – mélyrehatóan megtisztítva a vért, a nyiroknedveket, az izmokat és a zsírszövetet, különösen tartós szedés esetén. Koleszterinszint csökkentő hatással is rendelkezik. A triphala harmonizálja mindhárom ajurvédikus természeti alapot.

trip

Útifűmaghéj

Az indiai útifűmaghéj (psyllium husk) kiválló rostforrás. Alkalmazható emésztés javításra, béltisztításra. Az útifű maghéj különösen magas folyadékfelszívó képességgel rendelkezik. A saját súlyának húszszoros tömegű vizet tud megkötni, így hatékonyan enyhíti a székrekedés tüneteit, azonban hasmenés ellen is hatékonyan alkalmazható. Elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel a maximális hatás eléréséhez.

Alkalmazása: Az útifűmaghéj többféleképpen fogyasztható. Lehet önmagában, egy nagy pohár folyadékban elkeverve, vagy ételhez (krémek, töltött, rakott ételek, levesek, főzelékek stb.) adva, akár kenyérbe vagy péksüteménybe sütve is. A rostok épségét a hő nem befolyásolja.

utifu

Bízom benne, hogy sikerült  elkalauzolni az indiai gyógyászat rejtelmeibe! 

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása