Az első étkezés fontossága

Szentelünk- e elég figyelmet a napindító reggelire? + GLUTÉNMENTES ZABKEKSZ RECEPT A BLOGBAN!

2023. március 07.
1039
reggeli

Tudjuk- e, hogy a reggeli mennyire fontos az étkezések közül? Életkortól függetlenül mindenki számára fontos az első főétkezés, mely pótolja az éjszaka folyamán felhasznált tápanyagokat, valamint energiát ad a szervezetnek, fokozza a szellemi teljesítményt, felpörgeti az anyagcserét és az agyműködést. Természetesen reggeli és reggeli között is van különbség. Inkább minőségre és ne feltétlenül a mennyiségre helyezzük a hangsúlyt. Fontosak a fehérjék, a rostok és a szénhidrátok is.  Nálam sokszor a reggeli az ami háttérbe szorul. Pedig, ahogy a mondás is tartja reggelizz, úgy mint egy király... Ez a legfontosabb étkezés, hiszen ekkor alapozzuk meg az egész napunkat. Ezzel indítjuk el a mindennapi tevékenységeket, amihez kellő energiára van szükségünk. Sokan egy császe kávé nélkül el sem tudják kezdeni a napot, a reggeli koffein adja meg a kezdő löketet. A mértéktelen kávé fogyasztása nem túl egészséges, ezért próbáljuk meg 1-2 nap lecserélni teára a reggeli kávét.

tea

De miért is hanyagoljuk ez a legfontosabb étkezést?

Én általában az időhiány miatt, mert nagyon sietek és egyszerűen nincs lehetőségem leülni és nyugodtan reggelizni. Indul a nap jönnek a kötelezi feladatok, óvodába kell menni, majd dolgozni és bizony, bizony ki is csúsztam az időből. Később már azon kapom magam, hogy lassan dél van és mostmár jó lenne valamit enni, de ekkorra persze már nagyon éhes vagyok. Ebben a rohanó világban sokszor próbálok az egyszerűségre törekedni, legyen szó egy instant zabkásáról, amit csak leforrázok, majd hagyom pár percig állni és már fogyasztható is. Ezzel már meg is van a délig tartó lendület.

Amikor kicsit lazább a tempó, akkor a családdal közösen reggelizünk, itt előtérbe helyezzük a zöldségeket, sajtokat, friss gyümölcslevet, joghurtokat. Hétvégén azért igyekszem otthon lenni és olyankor sütni valamit. Most arra gondoltam, hogy készítek egy igazán tápláló és persze finom zabkekszet, amit a rohanó hétköznapokon is el tudok fogyasztani reggeliként egy friss narancslé mellett. Fontos, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon, de legyen benne annyi kalória, hogy délig legyen megfelelő energiám.

Gluténmentes, áfonyás zabkeksz

Hozzávalók: 

2 banán

9ek gluténmentes zabpehely

3ek szeletelt mandula

3ek áfonya 

gluténmetes1

Elkészítése:

A banánokat villával törjük össze, majd adjuk hozzá a zabpelyhet, mandulát és a kedvenc aszalt gyümölcsünket, de tehetünk bele csokit is.  Jól keverjük össze és formázzunk belőle pogácsákat. Tegyük sütőpapírra és előmelegített sütőben 180 fokon süssük aranybarnára nagyjából 15-18perc alatt. 

zabkeksz

zabkeksz1

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása