A búzacsírát már időtlen-idők óta fogyasztják az emberek, nagyapáink a mindennapi étkezésbe beillesztették, de mára kissé elfeledett lett. Pedig számos egészségügyi hatása van, amivel támogathatjuk szervezetünket.
A gabonafélék termesztése a történelem előtti idők óta kísér minket. Az ideális tápanyag-összetételnek és a könnyedelmes termesztésnek köszönhetően a gabonafélék hamar a legszélesebb körben termesztett haszonnövényekké váltak.
Tápérték szempontjából az emberi szervezet számára legfontosabb növény a búza. Bár ez a gyógynövény mára termesztését és felhasználását tekintve „régimódi” lett, új, az egészségre és a könnyű használhatóságra gyakorolt jótékony hatásaival lephet meg minket.
A gabonafélék fogyasztásának egyik lehetősége a búzacsíra.
Mi is az a búzacsíra?
A búzacsíra a búzamag része, és azért felelős, hogy segítse a növény és az új búza szaporodását. Bár a legtöbb feldolgozott búzatermékből eltávolítják, a teljes kiőrlésű búza fő táplálkozási összetevője.
A finomított búzatermékekből a búzacsírát a héjjal együtt eltávolítják, így azok hosszabb ideig eltarthatók.
A búzacsírát egyes granolákhoz, gabonafélékhez és kukoricakenyerekhez is hozzáadják, és nyersen is kapható. Egészségesebb alternatívája lehet a zsemlemorzsának húsgombócban, fasírtban, húsok panírozásában.
A csírák fontos szerepet töltenek be a rák kezelésében: megakadályozzák a daganatos sejtek terjedését, segítik a DNS-károsodás megelőzését, hatékonyan alkalmazzák a prosztatarák ellen.
A búzacsíra segít megelőzni az Alzheimer-kórt, a szív- és érrendszeri betegségeket, a különböző tüdőbetegségeket.
Mivel a búza elősegíti a szervezet immunrendszerének erősítését és a pszichés egyensúly fenntartását, fogyasztása különösen ajánlott az aktív sportolók és diákok számára.
A búzacsírában található értékes anyagok:
- C-vitamin: Szükséges a megfelelő anyagcseréhez és az aminosavak termeléséhez.
- E-vitamin – Természetes antioxidáns, melynek hiánya olyan betegségekhez vezet, mint a vérszegénység, meddőség, bélbetegség.
- F-vitamin – Segít a koleszterinszint csökkentésében.
- B csoportba tartozó vitaminok – Ezek a vitaminok jótékony hatással vannak a szívre és az idegekre.
- Vas – Vérszegénység megelőzésére.
- Magnézium – Izmaink és idegrendszerünk megfelelő működéséért.
- Kálium – A kálium fontos az erős izmok számára és elősegíti a fogyást is.
- Rostok – Ez egy oldhatatlan tápanyag, amely megvédi a szervezetet az emésztési problémáktól.
- Lizin – A szervezetben található összes fehérje építőköve, ezért rendkívül fontos. A lizin különösen értékes a műtétek után.
1. Az immunrendszer erősítése
A búzacsíra élelmiszerekbe való beillesztése jó lehetőség az immunrendszer pozitív befolyásolására, számos betegség és rendellenesség leküzdésére, mint például a szívbetegség, sőt a rák. A búzacsíra fehérje-hidrolizátumokról kimutatták, hogy növelik az antioxidáns aktivitást a szerves rendszerekben.
Az antioxidánsok felkutatják és elpusztítják a szabadgyököket és más kórokozókat a szervezetben, ezáltal csökkentve vagy kiküszöbölve a súlyos betegségek lehetőségét. Kimutatták, hogy a búzacsíra nagy mennyiségben tartalmazza, ezáltal erősíti az immunrendszert.
2. A szív állapotának javítása
Tanulmányok azt mutatják, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség kockázati tényezőit, ami az egész szív- és érrendszer egészségét érinti.
Az LDL-koleszterin olyan koleszterin, amely oxidálódott, és az erekben megduzzad. Ez a szívinfarktus és a stroke általános jellemzője és kockázati tényezője.
A búza étrendbe való felvétele növeli a rost mennyiségét, ami tudományosan összefügg a szívbetegségek csökkent kockázatával.
Az oktakozanolról kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a stroke-ot. A magas omega-3 szint segít kiküszöbölni az omega-6 negatív hatásait, ami tovább védi a szív- és érrendszert.
3. Az öregedés lassítása
A búzacsíra olyan magas szinten van telítve tápanyagokkal és vitaminokkal, hogy azok jelentős hatással lehetnek az öregedési folyamatokra. Különféle öregedésgátló hatásuk van, például fenntartják a bőr minőségét és megakadályozzák a hajhullást.
A búzában jelenlévő fehérjék és vitaminok rendszeres bevitele pozitív hatással van olyan betegségekre és problémákra, mint a pikkelysömör, égési sérülések, ekcéma, ráncok.
Óvjuk immunrendszerünk egészséges ételekkel.