Egyre közelednek az ünnepek és mi az ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról? Hát persze, hogy a méltán híres és finom bejgli. Személy szerint én a mákosat és a diósat kedvelem a legjobban, de a polcokon többek között már megtalálható gesztenyés, marcipános, csokis és kókuszos is. Úgy gondolom ebben az íz kavalkádban mindenkinek sikerül megtalálnia a számára legfinomabbat. Többször próbálkoztam diétás változatot elkészíteni, de mindig alul maradt az elvárásaimtól. Azt szeretném, hogy a diétás változat is okozzon hasonló íz élményt, mint a normál változata.
Amit most hoztam nektek az minden várakozást felülmúlt. Őszintén első körben a kíváncsiság hajtott, mert nagyon szuper videókat láttam és mivel volt egy kis dióm, így nem is volt kérdés, hogy ki fogom próbálni a Dia-wellness bejgli-mixét. Cukorbetegség miatt az a legfontosabb, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazzon és a benne lévő szénhidrát beleférjen a diétába, azaz csökkentett legyen. A Dia-wellness egy csökkentett szénhidrát tartamú, rostban és fehérjében gazdag bejgli-mixet dobott a piacra.
Összetevőit tekintve belefér cukorbeteg és diétás étrendbe, azok számára, akik kicsit figyelnek a vonalakra.
Az alábbi recept alapján készítettem el egy adagot.
Hozzávalók:
125 g Dia beigli mix
230 g BL-55
150 g margarin (80%-os)
75 g víz
50 g almacukor
7 g élesztő
1 db tojás a tészta felületének lekenéshez
A tészta elkészítése
Az elkészítése semmilyen különleges tudást nem igényel, bárki számára könnyen elkészíthető!
A Dia-Wellness beigli mixet a liszttel és a margarinnal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a vizet, az almacukrot és az élesztőt majd egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát megfelezzük, kinyújtuk és beletöltjük a diós vagy mákos tölteléket.
A már megtöltött tésztákat feltekerjük, tojássárgájával lekenjük a felületét, majd 30 percig pihentetjük.
Pihentetés után tojásfehérjével is lekenjük és hideg helyen rászárítjuk. A tetejét szurkáljuk meg, ezután pedig 165 °C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
80ml langyos tej
8 dkg poreritrit
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)
A diós töltelék elkészítése
A daralt diót keverjük össze a poreritrittel, a reszelt citrom héjával majd adjuk hozzá a mazsolát és a langyos tejet.
A végeredmény egy igazán finom, omlós tésztájú ünnepi bejgli lett, amit szívesen elkészítek az ünnepi asztalra is. Nem repedt szét sütés közben, könnyen szeletelhető és másnapra sem keményedett meg. Szívből ajánlom, hogy próbáld ki!
KELLEMES KARÁCSONYI KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNOK!