A farsangi időszak elengedhetetlen eleme a fánk. Igazi, finom, házi sárgabarack lekvárral, porcukorral meghintve mennyei íz élményt nyújt. Gyerekkoromban imádtam, amikor megéreztem a fánk illatát, amikor az anyukám sütötte. Óva intett, hogy várjam meg amig kicsit meghűl, mert bánthatja a pocakom. Persze sosem tudtam kivárni és azonnal meg szerettem volna enni. Tényleg felülmúlhatatlan. Korábban készítettem mindenmentes fánkot, ami igazán jól sikerült, de mivel mindig hajt a kíváncsiság, hogy többféle „különlegesebb” fánkot ki tudja próbálni így, amikor megláttam ezt a szuper, egyszerű lisztet tudtam, hogy ki fogom próbálni. Nekem alapvetően a szénhidrátbevitelre kell figyelnem, így egy csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeveréket tettem próbára. A DIA-WELLNESS Fánk alapjára esett a választásom, ami egy konyhakészre kevert liszt és csak víz hozzáadása szükséges. Tényleg végtelenül egyszerű.
Kinek ajánlom?
Cukorbetegeknek, diétázóknak, mindenkinek, aki szeretne kicsit figyelni a vonalakra vagy csak hajtja a kíváncsiság, hogy mit nyújt egy nem búzalisztes fánk.
Honnan származik az eredeti fánk?
A farsangi szalagos fánk egy olyan tipikus magyar édesség, amit minden télen „kötelező” elfogyasztanunk, híven a hagyományokhoz. A szalagos fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a szalagos fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a szalagos fánk recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt – a királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint a szalagos fánk annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és a szalagos fánk azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.
Szénhidrát csökkentett fánk
Hozzávalók:
Dia-Wellness fánk alap
300-350ml víz
olaj
Elkészítése: 500 g DW fánkport 3-3,3 dl vízzel kikeverünk, 2 perc pihentetés után forró olajba kanállal vagy nyomózsákkal kis fánkokat szaggatunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A tetejét szórjuk meg poreritrittel és diétás lekvárral tálaljuk.
Nagyobb gombócokat készítettem majd formáztam 10-12 db, normál méretű fánk biztosan készíthető az 500g alapból. A végerdmény egy nagyon puha, omlós fánk lett, ami az egész családnak ízlett.
Próbáld ki Te is!