Diétás fánk

2023. February 02.
1695
mugHocxdvqt1QAzQ87O6cAK2OVVRMc18

A farsangi időszak elengedhetetlen eleme a fánk. Igazi, finom, házi sárgabarack lekvárral, porcukorral meghintve mennyei íz élményt nyújt. Gyerekkoromban imádtam, amikor megéreztem a fánk illatát, amikor az anyukám sütötte. Óva intett, hogy várjam meg amig kicsit meghűl, mert bánthatja a pocakom. Persze sosem tudtam kivárni és azonnal meg szerettem volna enni. Tényleg felülmúlhatatlan. Korábban készítettem mindenmentes fánkot, ami igazán jól sikerült, de mivel mindig hajt a kíváncsiság, hogy többféle „különlegesebb” fánkot ki tudja próbálni így, amikor megláttam ezt a szuper, egyszerű lisztet tudtam, hogy ki fogom próbálni.  Nekem alapvetően a szénhidrátbevitelre kell figyelnem, így egy csökkentett szénhidrát tartalmú lisztkeveréket tettem próbára. A DIA-WELLNESS Fánk alapjára esett a választásom, ami egy konyhakészre kevert liszt és csak víz hozzáadása szükséges. Tényleg végtelenül egyszerű.

Kinek ajánlom?

Cukorbetegeknek, diétázóknak, mindenkinek, aki szeretne kicsit figyelni a vonalakra vagy csak hajtja a kíváncsiság, hogy mit nyújt egy nem búzalisztes fánk.

Honnan származik az eredeti fánk?

A farsangi szalagos fánk egy olyan tipikus magyar édesség, amit minden télen „kötelező” elfogyasztanunk, híven a hagyományokhoz. A szalagos fánk egy édes, olajban sült kelttészta-féleség, amit hagyományosan porcukorral és lekvárral tálalunk, frissen sütve. Magyarországon a szalagos fánk sütés hagyománya a 19. században terjedt el; a szalagos fánk recept nagy valószínűséggel Bécsből származik. A legenda szerint a szalagos fánk Marie Antionette francia királyné egyik kedvenc édessége volt – a királyné egy álarcosbálról megszökve megéhezett és egy egyszerű utcai árustól vásárolta meg az édességet. A történet szerint a szalagos fánk annyira ízlett a királynénak, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és a szalagos fánk azóta is a királyi lakomák elengedhetetlen kelléke.

fánl2

Szénhidrát csökkentett fánk

Hozzávalók:

Dia-Wellness fánk alap

300-350ml víz

olaj

diawellnes fánk

diétás fánk2

Elkészítése:  500 g DW fánkport 3-3,3 dl vízzel kikeverünk, 2 perc pihentetés után forró olajba kanállal vagy nyomózsákkal kis fánkokat szaggatunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A tetejét szórjuk meg poreritrittel és diétás lekvárral tálaljuk.

Nagyobb gombócokat készítettem majd formáztam 10-12 db, normál méretű fánk  biztosan készíthető az 500g alapból. A végerdmény egy nagyon puha, omlós fánk lett, ami az egész családnak ízlett. 

Próbáld ki Te is! 

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása