Bélflóránk egészségének fontossága
A vastagbelünkben élő baktérium közösség nagyon sok fajból tevődik össze. Ezen fajok sokszínűsége adja bélflóránk változatosságát, egyediségét. Ha ebben az érzékeny közösségben a jó és a káros baktériumok aránya felborul egyensúlytalanság lép fel, ezt hívjuk diszbiózisnak. Ezt az állapotot a jótékony, hasznos baktériumok alacsony mennyisége, illetve a káros baktériumok és egyéb élősködők (gombák vagy paraziták) túlszaporodása hozza létre. Ez a diszbiotikus állapot pedig a bélbarrier sérülésével jár együtt, emésztőszervi gyulladás jelenik meg, amely károsítja a bélhám épségért felelős struktúrákat.
Bélflóránk egészségének, egyensúlyának fontossága:
A humán mikrobiom folyamatos kölcsönhatásban van az immunrendszerrel, az idegrendszerrel, a hormonrendszerrel és az emésztőrendszerrel is. Befolyásolja ezek élettani működését. Szerepet játszhat a szervezetben jelentkező kórképek kialakulásában, hiszen fontos részét képezi az immunszabályozásnak. Ám ezek ok-okozati összefüggéseit még vizsgálja a tudomány.
Lehetséges okok:
- bizonyos betegségek (pl.: cukorbetegség, májbetegségek, emésztőrendszeri betegségek)
- gyakori stressz
- helytelen táplálkozás
- kevés mozgás
- nem megfelelő alvás
- bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumkúra)
- alkoholfogyasztás
Előfordulási gyakoriság:
A megváltozott, modern életmód következményeképp drasztikusan megnőtt a diszbiózisos esetek száma. Magyarországon évente 300 ezer új emésztőszervi gyulladással élő beteget regisztrálnak.
Nézzük milyen élelmiszerekkel javíthatunk bélflóránk egyensúlyán:
- Joghurt (baktériumokat tartalmaz);
- Kefir (gombát tartalmaz);
- Koreai kimchi: zöldségfélékből erjesztett étel, leggyakrabban kínai kel, uborka, retek és zöldhagyma keveréke.
- Savanyú káposzta (ellenőrizzük, hogy ne legyen pasztőrözött!);
- Kovászos uborka;
- Tempeh: a szójababot ekkor gombával erjesztik;
- Natto: szójabab baktériumos erjesztésével készül, közben nagy mennyiségben keletkezik K2-vitamin is;
- Miso: fermentált szójabab paszta;
- Kombucha: erjesztett tea
Mindezek mellett Calendula Fitopontjaink több olyan terméket is kínálnak, amellyel könnyen helyreállítható a bélflóra egyensúlya.
A vegyes gyümölcs ízű Dr. Hummel Mikrorostos Gél a mikrobiális cellulóz segítségével kedvezően befolyásolja az emésztési folyamatokat.
A mikrobiális cellulóz egyik fontos tulajdonsága, hogy egyedülálló a vízmegkötő képessége. A mikrobiális cellulóz saját súlyának több mint 1000 szeres mennyiségű vizet képes megkötni.
A vastagbelünkben a bélflóra mikrobáinak milliárdjai találhatók. E mikrobákat csak egyféleképpen lehet vízzel ellátni, hidratálni: ha a béltartalomban van elég víz. Ezt a feladatot csak a rostok, mégpedig a hidratált rostok, képesek ellátni. Minél több hidratációval megkötött víz van a vastagbélben, annál egészségesebb a bélflóránk. Következésképpen: minél egészségesebb a bélflóránk, annál egészségesebbek vagyunk mi! Nincs még egy ennivaló a világon, amely annyi vizet lenne képes a vastagbélbe vinni, és ott megtartani, mint a Mikrorostos Gél!
Ráadásul, most a készlet erejéig 50% kedvezménnyel vásárolható meg egyes üzleteinkben: Dunakeszi, Budaörs, Maglód, Székesfehérvár, Széll Kálmán tér, Soroksár.
Egy másik népszerű termék a Gal Flóra-Rost Komplex.
Már 1 hét után mérhető bélflóra-javulás!
A Bimuno kivételes hatású prebiotikum. Az anyatejben is jelenlévő, az egészséges bélflóra összetevőjét alkotó speciális vízoldékony rostok keverékét tartalmazza, az úgyneveett galakto-oligoszacharidokat (GOS). Azok is fogyaszthatják, akik a hagyományos prebiotikumoktól puffadnak, vagy más kellemetlen mellékhatást tapasztalnak. SIBO esetén is szedhető! Hosszútávon alkalmazva megszünteti a gyakori székrekedésre vagy hasmenésre való hajlamot, továbbá javítja az IBS-es betegek bélflóráját, csökkenti a kellemetlen tüneteket.
Hatásában és szerkezetében is nagyban különbözik mind a hüvelyesekben található GOS-tól, mind a többi GOS terméktől, amelyeket szervezetidegen enzimekkel állítanak elő. A Bimuno®-t egy, az egészséges bélflórát és anyatejet jellemző baktérium segítségével hozzák létre, és klinikai vizsgálatok sora igazolja hatását. Egyedi szerkezetének és arányainak hála, a kártékony bélbacilusokat nem táplálja, így nem okoz problémát azoknak sem, akik a hagyományos prebiotikumoktól puffadnak, vagy egyéb kellemetlen hatásokat tapasztalnak. SIBO esetén is szedhető.
Termékünket mikronizált bambuszrosttal dúsítottuk. Bár a Bimuno®-t tejsavóból állítják elő, egy adagja kevesebb tejfehérjét tartalmaz, mint egy csepp tej huszadrésze, laktóz-tartalma is kevesebb, mint egy teáskanálnyi tejé.
Ismered a NaturTanya Flórabiotikumot?
A Natur Tanya® FLÓRABIOTIKUM nemzetközi törzsgyűjteménybe letétbe helyezett probiotikum és szabadalommal védett, fermentált prebiotikum a gyomor-bélrendszer egészségéhez, a bélmikrobiom egyensúlyához, puffadások és hasmenések ellen, már 3 éves kortól. A gyomorsav-stabil élőflóra és a fermentált guárbab rost különösen ajánlott antibiotikum-kezelés alatt vagy után, és kiváló társ (tengerentúli) utazásokhoz.
FLÓRABIOTIKUM - BIZTONSÁGOSAN FOGYASZTHATÓ ANTIBIOTIKUMOKKAL
Fontos, hogy a Saccharomyces cerevisiae var. boulardii eltérő élettani struktúrájának köszönhetően, nem szerez antibiotikum rezisztencia géneket, ezáltal biztonságosan fogyasztható antibiotikumokkal (a baktérium alapú probiotikumok rezisztencia géneket hordoznak, melyet képesek átadni kórokozó baktériumoknak). Más baktériummal ellentétben a S. boulardii nincsen kitéve az antibiotikumok káros hatásainak (amely az élőflóra életképességét kedvezőtlenül befolyásolná).
A megfelelő étrendi időzítés miatt gyakran elfelejtődik a napi adag bevétele, viszont a FLÓRABIOTIKUM alkalmazásakor nem kell órákat várni az antibiotikumok használata után (mindemellett étkezés előtt, alatt és után is használható).
Óvjuk immunrendszerünket, kezdjük a bélflóránknál.