Eperlekvár pektinnel

Ha imádod a lekvárokat olvasd el blogunkat!

2023. április 15.
1814
eper

Nálam a lekvárfőzés szezonja az eperlekvár befőzésével indul. Emlékszem, hogy a nagymamám órák hosszáig állt a tűzhely mellett, kavargatta a lekvárt és várta, hogy elfőjön a leve és végül besűrűsödjön a lekvár. Mára már változott a helyzet, hiszen a boltok polcain megtalálható a pektin, ami igazán leegyszerűsíti a folyamatot.

De mi is az a pektin?

Egy természetes zselésítő anyag.        

Általában almából vagy citrusokból vonják ki, mivel ezeknek a gyümölcsöknek magas a pektin tartamuk. 

Rendkívül könnyű vele dolgozni és nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Kevesebb főzési időt igényel, ami a mai rohanó világban nagyon fontos szempont.

Mivel nem főzzük sokáig így a gyümölcs vitamintartalma sem vész el, mellette zamatosabb, teltebb ízt kapunk.

Kevesebb cukor kerül felhasználásra, de akár cukor nélkül is el lehet készíteni,  mivel a gyümölcs tartalmaz cukrot, igy be fog sűrűsödni a lekvár. 

A pektin savas környezetben megköti a vizet ezért kell hozzá egy kis citromsav

pektin

Hogyan sterilizáljam az üvegeket?

Nagy hangsúlyt kell fektetni a sterilizálásra, nem elég egyszerűen elmosni az üvegeket és a fedőket, mert maradhatnak baktériumok a befőttesüvegben. Miután lecsavartuk az üvegekről a tetőket alaposan mossuk el őket  mosószeres vízzel. Ha kész  terítsünk konyharuhát a pultra és arra állítsuk az üvegeket fejjel lefelé, hogy a bennük maradt víz kicsöpögjön. Tegyük ugyanezt a fedelekkel is. Közben melegítsük elő a sütőt  100 fokra. Helyezzük egy tepsire  a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és toljuk be a sütőbe. A meleg elpusztítja a mikrobaktériumokat az üvegekből és a fedelekből. Hagyjuk a sütőben teljesen megszáradni nagyjából negyed órán át. Sütőt zárjuk el, hagyjuk kicsit kihűlni és már készülhetnek is a finomabbnál finomabb lekvárok.

Kezdjük a befőzést...

3,5kg eperrel kezdem a főzést
30dkg cukor/ xilit
1mk citromsav
18g pektin

Nagyon fontos, hogy érett, egészséges gyümölcsöket válasszunk. Szedjük le az eperről a szárát.  Alaposan mossuk meg, én négyfelé szoktam vágni a megmosott epret, így könnyebben ereszt levet. Az így kapott mennyiséget mérjük le. A pucolt mennyiség pontos súlya lesz az alap. 3,5kg-ból nagyjából 3kg gyümölcs marad meg. Én cukor helyett xilitet használok, kilogrammonként 10dkg-ot adok hozzá, de ez eltérhet, ha valaki jobban szereti a savanykásabb ízt, tehet bele kevesebbet is, ha az édesebbet, akkor többet. Nagyban függ a cukor/xilit mennyisége az épp befőzésre váró gyümölcstől is. Egy savanykásabb meggy elbír egy kicsit több cukrot is.

A megmosott, felkockázott epret tegyük fel egy nagy lábasba főni, adjuk hozzá a kívánt mennyiségű cukrot, egy pici citromsavat, ami segít megtartani a gyümölcsök élénk színét. Kavarjuk össze, ha nagyon habzik nyugodtan szedegessük le kanállal.  Mielőtt felforrna, adjuk hozzá a pektint úgy, hogy előtte egy pici cukorral/xilittel keverjük össze, azért, hogy ne csomósodjon össze, így könnyebben el lehet oszlatni a gyümölcsben. A pektinnel együtt 5 percig forraljuk. Ha készen vagyunk botmixer segítségével egy kicsit dolgozzuk el. Ízlés szerint ki milyen állagúra szeretné a végeredményt.

eper.lekvar


Már tölthetjük is az üvegekbe!

Végül a korábban csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt. Tölcsért szoktam használni így biztosan nem folyik mellé. Egy celofánt helyezünk a tetejére és nincs más dolgunk, mint jól rácsavarni a kupakot. 5 percre fejre állítjuk és már készen is vagyunk. Én szárazdunsztba rakom, párnákkal, takarókkal fedem be és hagyom pár napra, hogy szépen kihűljön.

Ugye milyen egyszerű?

Annyira finom, hogy nem mindig várjuk meg vele a téli hidegebb napokat, hogy finom házi lekvárt ehessünk. Palacsintára, kalácsra, kenyérre kenve, de müzlibe vagy joghurtba is belecsempészhetünk 1-1 kanállal nem fogunk csalódni benne. Így, hogy semmilyen tartósítószert nem tartalmaz és a sűrítése is természetes pektin felhasználásával készült bátran ajánlom az elkészítését. A cukor/édesítőszer hozzáadása pedig teljesen egyénre szabott.

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása