Fermentálási kisokos

Tartósítás természetesen

2023. március 20.
1374
Fermentálási Kisokos

Fermentálási kisokos

Manapság egyre több és több fermentálással előállított termék kerül a boltok polcaira, többek között a mi polcainkra is, így gyakran kérdezik meg tőlünk a vásárlók, amikor ezeket a termékeket ajánljuk nekik, hogy mit is jelent ez? Mennyivel jobb, mint más nem fermentálással készült termék.

Ennek az eljárásnak a mélyére ásunk le jelen blogunkban.

Mi is a fermentálás?

A fermentálás egy erjesztési eljárás, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges hozzá sem ecet, sem cukor, sem citromsav az eltarthatósághoz, de még főznünk sem kell. A zöldségen vagy gyümölcsön megtalálható jó baktériumok végzik el ezt a tevékenységet és ez által egy sokkal egészségesebb, vitaminokban gazdagabb „befőttet”, „savanyúságot” kapunk. Ha ügyesen végezzük el a fermentálást, akkor roppanós és könnyen harapható lesz, amit készítünk.

Fermentálás4-fermentalas-64f124e1-593932

Fermentálás

Nagy előnye ennek a folyamatnak, hogy szervezetünk számára könnyebben emészthetővé teszi pl. a zöldségeket. Külső héjukon általában különböző vegyületek keserűvé és nehezen emészthetővé teszik számunkra őket, de fermentálás során ezek lebomlanak a jó baktériumoknak köszönhetően.

 A zöldségek és gyümölcsök fermentálása során a levegőben is megtalálható lactobacillus baktériumok végzik a munkát, ezért a baktériumok neve miatt tejsavas erjedésnek is nevezik a folyamatot. 

A laktózhoz és a tejhez azonban semmi közük, így tejérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják a fermentált ételeket!

A boltok polcai sajnos telis-tele vannak sterilizált élelmiszerekkel, amelyek megnövelik ugyan a termékek eltarthatóságát, de a jótékony baktériumok számát egyáltalán nem gyarapítják, nincsen semmi hasznos a bélflóránk számára.

Nem beszélve szervezetünkre gyakorolt káros hatásairól.

A bennük lévő baktériumok gyakorlatilag előemésztik számunkra az ételt, így könnyebb emésztőrendszerünk dolga, ami természetesen nagy segítség azok számára, akik valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvednek, vagy gyakran puffadnak.

Diétába is könnyen beilleszthetőek ezek a zöldségek, mert rendkívül alacsony kalóriát tartalmaznak.

Ha magunk szeretnénk fermentálni, akkor alábbi receptet követve tudunk sikert elérni:

A legfontosabb három dolog, ami a fermentálási folyamatot biztosítja:

sóoldat – 1 liter vízhez adj egy evőkanál sót (kb. 20 g), így kapsz egy 2%-os sóoldatot. Ez a közeg ideális a tejsavbaktériumoknak, de többi káros baktériumot és gombát kiiktatja.

hőmérséklet – A fermentálási folyamatokban nagyon fontos szerepe van a hőmérsékletnek, legideálisabb hozzá az állandó szobahőmérséklet, kb. 20-22 fok.

anaerob környezet – Az erjedési folyamatnak oxigéntől elzártan kell végbe mennie, tehát a zöldségeket teljes egészében lé alatt kell tartani, nem érintkezhetnek levegővel. Ha ez mégis megtörténik, beindulnak rohasztó baktériumok is, és oda az egész.

Ezekre lesz szükséged:

  • víz,
  • só,
  • zöldség,
  • fűszerek,
  • jól záródó befőttesüveg,
  • tányér vagy tálca a befőttesüveg alá.

Fermentált savanyúkáposzta recept

Mosogasd el a befőttesüveget és az eszközöket. Legyenek tiszták, de nem kell őket sterilizálni.

Készíts el a sóoldatot – forrad fel a vizet, majd ha visszahűlt teljesen adj egy liter vízhez egy evőkanál (kb. 20 g) jódmentes sót.

Szeleteld fel a káposztát, rakd az üvegbe, nyomkodd le jól, hogy jó tömör legyen. Fontos, hogy a hibás részeket vágd ki, azokat ne használd föl.

Fűszer nélkül is jól működik a savanyítás, Klári szerint érdemes úgy is kipróbálni, a káposzta úgy is jól hozza az ízét. Ha szeretnéd fűszerezni, rakhatsz bele szemesborsot, koriander magot, hagymakarikát, babérlevelet, mustármagot vagy akár gyömbért is.

Öntsd fel a sóoldattal és rakj rá valami nehezéket, hogy a káposzta teljesen a lé alatt legyen. Klári tippje, hogy használj egy nagyobb befőttesüveget, amit csak háromnegyedig tölts fel. Helyezz bele egy zacskót a káposzta tetejére, mintha ki akarnád bélelni, a száját hajtsd ki és töltsd meg vízzel. A súly lenyomja a káposztát, és a zacskó mellett a lé is picit feljön. Így biztosítani tudod az oxigénmentes környezetet.

Az üveg alá rakj egy tálcát vagy tányért, előfordulhat, hogy a leve kifolyik, ha beindul a folyamat.

4-5 nap múlva már el is készülhet, érdemes megkóstolnod. Ha magasabb a hőmérséklet, gyorsabban is elkészül.

Ha szeretnéd még savanyítani, adj neki egy kis időt és naponta kóstolgasd. Fontos, hogy ilyenkor tiszta eszközzel nyúlj bele. Ha úgy látod, hogy nagyon fogy a sós oldat, bármikor készíthetsz újat és után pótolhatod.

Ha késznek érzed, helyez át a hűtőszekrénybe, a hidegben leállnak a fermentálási folyamatok.


Ha nem feltétlen zöldségeket keresünk, amik fermentálva kaphatóak, hanem étrendkiegészítőt, arra is van lehetőség.

Nézzünk szét a Fitopolcokon milyen fermentált étrendkiegészítőkkel segíthetjük szervezetünk működését:

Natur tanya fermentált Papaya koncentrátum

NaturTanya Fermentált Papaya

Natur Tanya Fermentált Papaya Koncentrátum

Speciálisan kifejlesztett formula, amely egyesíti a tradicionálisan már régóta használt papaya és a noni gyümölcs természetes forrásból származó előnyeit, tulajdonságait, mindezt kiváló ízvilággal likvid formában biztosítva.

Saccharomyces boulardii probiotikus élesztőgomba fermentációval készült folyékony papaya koncentrátum. Speciálisan kifejlesztett formula, amely egyesíti a tradicionálisan már régóta használt papaya és a noni gyümölcs természetes forrásból származó előnyeit, tulajdonságait, mindezt kiváló ízvilággal likvid formában biztosítva.

KIKNEK AJÁNLJUK A FERMENTÁLT PAPAYA KONCENTRÁTUMOT?

emésztőrendszeri panaszokkal küzdőknek

fogyókúrázóknak, csökkentett energia-bevitel mellett

magas fehérjetartalmú étrendet követőknek

kiegyensúlyozott, változatos étrendet követőknek

az immunrendszer támogatására (nonival dúsítva)

Natur Tanya Multi55

Natur Tanya Multi55

Natur tanya Multivitamin55

A Natur Tanya® Multi 55 tudatosan fejlesztett, fermentált multivitamin komplex.

Összesen 55 koncentrált hatóanyaggal, melyből 36 féle fermentált zöldség, gyümölcs, gyógynövény és 19 féle vitamin és ásványi anyag. A formula szabadalommal védett, 4 lépcsős fermentációs technológiával készül, az összetevők között megtaláljuk a világszabadalommal védett bioaktív folátot, a kelátolt vasat és a K2-vitamint, az algából származó, növényi D3-vitamint és antioxidánsokat1, melyeket növényi kapszulahéjba helyeztünk.

Natur Tanya fermentált fekete fokhagyma

Natura Tanya Fermentált Fekete Fokhagyma

Natur tanya fermentált fekete fokhagyma

A fekete fokhagymát a friss fokhagymából fermentálják. Az eljárás során megváltozik a fokhagyma jellegzetes fehéres színe, barnás-fekete színre, csípős íze édeskés-sós ízvilágba fordul át, míg a szúrós szagért felelős összetevők eltűnnek és egy szagtalan kivonat keletkezik.

De a legfontosabb változás a hatóanyag tartalom! – a nyers fokhagyma fekete fokhagymává történő előállításának következtében jelentős mértékben megnő (40-100x) az antioxidáns tartalom és fokozódik biológiai aktivitása.

A fokhagyma allicin tartalma a folyamat során átalakul erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekké, amilyen az S-allil-cisztein, a 5-hidroximetil-furfurol, a piruvát, a bioaktív alkaloidok és flavonoidok. A létrejövő antioxidánsok szabályozzák a sejtjelzést és csökkentik a gyulladást. Ráadásul neuroprotektív, antitrombogén, antidiabétesz és immunstimuláns tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Válassza Ön is az egészséget, támogassa immunrendszerét már a bevitt táplálékokkal.

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása