Ki ne szeretne télen elkortyolgatni egy finom forralt bort? Igazi testet és lelket felmelegítő ital egy hűvös estén, amikor nem vágyunk másra csak arra, hogy a kandalló melege felmelegítsen és egy fáradt nap után kicsit ellazuljunk. A kürtős kalács és a sült gesztenye illat mellett a forralt bor az, ami nem hiányozhat a karácsonyi vásárok kínálatából. Előző blogunkban a karácsony eredetét próbáltuk összefoglalni, mai blogunkban a forralt borról szeretnénk kicsit bővebben írni.
Én annyira nem vagyok oda a borokért, talán a viszonylag magas cukortartama miatt, de egy kellemes forralt bornak biztosan nem fogok tudni ellenállni a karácsonyi hajtás végén. Egy baráti beszélgetés, ünnepség, de egy szilveszteri buli díszes ékköve lehet, egy igazán jól elkészített forralt bor, de tudjuk- e hogy honnan ered, mi volt a valódi oka az elkészítésének? Én annyit tudtam róla, hogy bor alapú ital, fűszerekkel, cukorral és finom gyümölcsökkel, ami a téli szezonban kerül elő.
Honnan is származik?
A forralt bor feltalálása a rómaiakhoz köthető, a 16. században már több írás is említette. Az ok nagyon egyszerű volt, mégpedig a spórolás, nem szerették volna kidobni a már kissé állott, italt. A savanyodásnak és erjedésnek indult bort odatették rotyogni a tűzre, miközben fűszerekkel próbálták halványítani benne a kellemetlen, romlott aromát. Télen, nyáron fogyasztották, nyáron lehűtve, télen pedig ma ismert formájában, tűzforrón. Az eredeti verzióhoz nem használtak cukrot sem.
A Hippocras-ként ismerté vált fűszeres bort előszeretettel fogyasztották Európában. A középkorban megfázásra, téli nyavalyák ellen javallt italt a kor orvosai az emésztés segítésére is előírták egyes esetekben, de bálok és estélyek elmaradhatatlan szomjoltója is volt, mindenki, köztük a Napkirály nagy örömére. Angliában egy kis tejjel és brandyvel, míg északon naranccsal és gyömbérrel bolondították a kevésbé jó minőségű lőréket.
Eleinte olyan fűszereket használtak, amik Európában is megteremtek vagy legalábbis a birodalom valamelyik csücskéből beszerezhetőek voltak, a ma használt fűszerek ugyanis luxuscikknek számítottak. Ezért a forralt bor íze egészen más lehetett, inkább gyomorkeserűre vagy alkoholos gyógyteára hasonlított. Sőt, tulajdonképpen annak is nevezhető.
Napjaink forralt borja
Leginkább vörösborból készítik, de fehérborból is tökéleteset lehet alkotni. Próbáljuk nem a legolcsóbb bort választani, hanem egy középkategóriásat. A fűszerek adják majd meg a végleges ízét, de fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsük el. Ha édes bort választunk, lehet, hogy cukrot sem kell beletennünk. Nagyon fontos a fűszerek kiválasztása, hiszen a jól kiválasztott fűszerek fogják megadni az igazi íz élményt. Minél több fűszert használunk, annál édesebbnek kell lennie az italunknak, mert a sok fűszertől fanyar ízű lehet a forralt borunk.
Nagyon fontos, hogy ne forraljuk fel az italunkat csak maximum 80 fokig melegítsük össze, mert akkor az alkohol elpárolog belőle. Alapvetően az alap fűszer az az egészég fahéj, a szegfűszeg és a csillagánizs. Fűszerekből jobb az egész fűszert használni, mert nem túl praktikus, ha leülepszik a pohár aljára. Tegyünk bele narancs/citrom karikákat is. Cukorral vagy akár mézzel is lehet édesíteni.
Baráti társaságunk közkedvelt forralt bor receptje:
750ml fehérbor vagy vörösbor
0,5 liter almalè
1db narancs karikázva
fél csomag tört fahéj
csapott ek. szegfűszeg
2 db csillag ánizs
cukor vagy méz, ízlés szerint
Karikázzuk fel a narancsot vagy a citromot majd tegyük bele egy lábasba, adjuk hozzá a bort és a fűszereket, az almalevet és a cukrot majd kezdjük el felmelegíteni. Fontos, hogy ne forraljuk fel. Lefedve tároljuk, hogy az illatanyagok ne illanjanak el.
Herbária Borvarázs filteres fűszerkeverék
Természetesen a fitopolcon is találunk megoldást, ha épp nincs kéznél az összes fűszer, de a vendégek már úton vannak, segítségünkre lehet a Herbária borvarázs fűszerkeveréke.
Forralt bor, gyümölcssaláták és gyümölcslevesek ízesítésére alkalmas fűszerkeverék.
1-2 dl forrásban lévő vízhez 1 evőkanál (illetve tetszés szerinti) cukrot adunk. 2 dl bor hozzáadása után 1-2 filter tasakot teszünk bele, lefedve 1-2 percig még melegítjük. Kellemes ízű italt kapunk. Hideg borba (4 dl 1-2 filter) áztatva kellemes ízű fűszeres aperitif italt nyerünk. Nélkülözhetetlen fűszere a bóléknak, koktéloknak, gyümölcssalátáknak, gyümölcsleveseknek.
Higyje el egy fárasztó nap végén igazán jól fog esni ez a lelket melengető ital!