Ki ne várná jobban a nyári hónapokban azt, hogy végre ehessen egy igazán finom, frissítő szeletet a görögdinnyéből. Itthon igazán finom hazai dinnyét is tudunk vásárolni, ilyen például a Medgyesegyházi dinnye, ami gyerekkorom ízeit hozza vissza. Amikor még lékeléssel kóstoltuk meg a kiválasztott dinnyét, hogy vajon érdemes- e megvenni. Napjainkban a nagy áruházak polcain viszonylag korán megjelennek a külföldi dinnyék, viszont őszintén szólva én inkább megvárom a hazai termést és akkor vásárolok. Idén én is próbálkoztam dinnye ültetéssel. Magról palántákat nevelgettem és amikor elérkezett az idő kiültettük a szabadföldbe. Virágzott a dinnye, úgyhogy bízom benne a nyár végére meglesz életünk első dinnye termése.
Honnan származik a dinnye?
- David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették és nagy becsben tartották a dinnyét. Úgy tartja a mondás, hogy az elhunyt fáraók sírkamrájába is helyeztek belőle, élelemként a túlvilágra és hogy ott se kelljen nélkülözni ezt a finom lédús gyümölcsöt. Síremlékek falain is találtak görögdinnyét ábrázoló ősi rajzokat.
- A X. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A XIII. században hozták be Európába.
- Mark Twain amerikai író kedvenc gyümölcse a görögdinnye volt, Kolumbusz Kristóf olasz felfedező a papagáját nevezte az ” angyalok gyümölcsének”
- Ahhoz, hogy a görögdinnye megfelelően tudjon fejlődni sok napsütésre van szüksége, így átlagosan 85-100 nap alatt érik be.
- A dinnye 92%-a víz, így folyadékpótlásnak is nagyon jó, főleg a meleg, nyári napokon. Tartalmaz C-vitamint, vasat, magnéziumot, kálciumot, káliumot így mindenképp hasznos a fogyasztása.
- Támogatja a szív- és érrendszer megfelelő működését.
- A görögdinnye tartalmaz egy citrullin nevű aminosavat mely különböző biokémiai folyamatokon keresztül normalizálja a vérnyomást és a vércukorszintet, sportolóknál fokozza a teljesítményt.
- Védi szemünket is a magas béta-karotin tartalmának köszönhetően.
- Likopin is található benne, ami védi a sejtjeinket a káros hatásokkal szemben.
- Kalória tartalma szegény, így diétás étrendbe is bátran beilleszthető.
Mi a helyzet a magjával együk vagy ne együk?
A legtöbben kidobjuk a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, mert kiemelkedően magas a tápanyagtartalma. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, megelőzik a szemproblémákat, javítják a kognitív képességeket és a memóriát.
Dinnye koktél
Arra már valószínűleg rájöttél, hogy nagyon szívesen készítek különböző nyári koktélokat. Ez most sem lesz másképp, hiszen most dinnyét fogok felhasználni egy hűsítő ital elkészítéséhez.
Dinnyés limonádé – frissítő, nyári koktél
Hozzávalók 1-2 pohárhoz
- 2-3 szelet dinnye
- ízlés szerint citromlé
- jégkocka
- szódavíz (elmaradhat)
A dinnyét kockázd fel. A felét mixeld össze a citromlével, majd töltsd magas falú pohárba, adjuk hozzá jégkockát is. Ha szükséges, adjunk hozzá szódavizet, majd mehet bele néhány darab dinnye is.
Frissüljön fel Ön is és fogyasszon minél több dinnyét!