Házi kenyér az egészségtudatosság jegyében

Igazi finom, ropogós kenyér

2023. április 20.
1027
kenyér

Nincs is kellemesebb a frissen sült kenyér illatánál. A mostani gazdasági helyzetben mindenki próbálja a leghatékonyabban beosztani a pénzét. Mivel a kenyér ára is az egekben van nagyon sokan otthoni sütéssel próbálkoznak csökkenteni a kiadásokat. Így vagyok ezzel én is. Egy nagyon kedves barátnőmtől ajándékba kaptam a születésnapomra egy kenyérsütő gépet, aminek igazán szívből örülök. Muszáj voltam tesztelni, hogy mégis milyen az a kenyér, amit én vagyis a gép készít el. Nálunk a kenyér fogyasztása inkább a férfiak erőssége. A férjem szereti az igazi fehér lisztből készült kenyeret és szinte minden étkezést kiegészít vele. Szóval neki nem lesz egyszerű megfelelni, de úgy gondolom a tesztelés, próbálkozás nála is meg fogja hozni a várt eredményt.
Én inkább a csökkentett szénhidráttartalmú kenyereket választottam eddig is, ami jelenleg a boltok polcain nagyon drága. Így egyértelmű volt számomra, hogy az első próbálkozásom egy ch csökkentett kenyér lesz.

Kenyérvarázs csökkentett szénhidrát tartalmú , magvas lisztkeverék

A Diabestar GÉNIUSZ magvas kenyérliszt egy összetett lisztkeverék, melyben igyekeztek olyan összetevőket felhasználni, melyek szervezet egészséges működését segítő  tápanyagokban gazdagok. Legfontosabb szempont az volt, hogy segítséget nyújtson a diétázó cukorbetegek és fogyókúrázók számára, úgy, hogy a lehető legkevesebb szénhidrátot vigyék be a szervezetükbe, mégis értékes, finom kenyeret tudjanak fogyasztani.

kenyérvarázs

Összetevők:

vitális búza glutén, lenmag, zabpehely liszt, napraforgó mag, zabkorpa, zabrost, hajdina liszt, tökmag, zabpehely, étkezési só, növényi rost (psyllium), bambuszrost, almarost, kenyérfűszer (koriander, kömény, édeskömény, ánizs), szőlőmagliszt, burgonyarost, pörkölt cikória, lisztkezelőszer (aszkorbinsav) 

D-STAR GÉNIUSZ KENYÉR  lisztkeverék 100 kg –60 %-kal csökkentett szénhidrát-tartalmú,  élelmi rostban gazdag lisztkeverék pékáruk, kenyerek készítéséhez*  *-60%-kal csökkentett szénhidráttartalmú kenyér süthető belőle, a hagyományos magvas kenyerekhez képest.         Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz!      

Energia: 1692 kJ /405 kcal, zsír 16,4 g ebből telített zsírsav 2,2 g szénhidrát 22,6 g amelyből cukor 3,3 g, rost 17,5 g, fehérje 33,0 g, só 2,43 g.

1 csomag lisztből 2db 500g-os kenyeret lehet elkészíteni, amihez még szükségünk lesz élesztőre és némi langyos vízre.

Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a feltüntetett recept alapján sütőben is el tudjuk készíteni.

Recept kenyérsütőgéphez

Hozzávalók:

500g Kenyérvarázs Diabestar géniusz liszt

420g langyos víz

14g friss élesztő (vagy ennek megfelelő porított élesztő)

Elkészítése: Az elkészítéses roppant egyszerű, 500g lisztet belerakunk a sütőgép tartályába, majd hozzáadjuk a langyos vizet és végül az élesztőt is. Kiválasztunk egy 3,5 órás programot és a gép gyönyörűen összeforgatja, dagasztja, keleszti majd megsüti a kenyeret. Nekünk csak az a dolgunk, hogy a végén kivegyük és konyharuhában hagyjuk kihűlni.

A végeredmény pedig egy -60%-al csökkentett szénhidráttartalmú kenyér, ami nagyon puha, finom és a sok magnak köszönhetően az emésztésünkre is jótékony hatással lesz.

+1 tipp
Ha eltér hagyományos búzaliszttől és egy rostban gazdagabb, teljes kiőrlésű lisztet használna, javaslom a liszt kiegészítését búzasikérrel. 500g liszthez 1ek sikért adjon.

kenyér3

Mi is a sikér?

A sikér a kenyérben lévő fehérje, azaz a glutén. A sikér két fehérje, a gliadin (75%) és a glutenin (25%) keveréke, átlagosan minden búzaszem 80%-át teszi ki. A búzában találhatóak még más fehérjék, cukor, keményítő, zsír és egyéb anyagok is. A kenyértészta esetében a gliadin felelős a tészta ragadósságáért, nyúlékonyságáért, a glutenin pedig szilárddá és ellenállóvá teszi a kenyeret. Összességében ezeknek a fehérjéknek az aránya adja a búzaszem és a liszt minőségét - minél nagyobb a fehérjék aránya, annál jobb búzával dolgozhatunk. A gliadin és a glutenin nem oldódik vízben, ám azzal érintkezve jön létre belőlük a sikér; ez egy rugalmas, a vizet megkötő anyag. Ha a sikérben több a gliadin, akkor lágyabb, ha kevesebb, akkor keményebb anyagot kapunk, amik mind befolyásolják a kenyér és a pékáruk minőségét, állagát - ezért van az, hogy különféle kenyerekhez, süteményekhez más-más lisztet használunk.

sikér

Ha egy lisztnek alacsony a sikér tartalma, a kenyér szárazabb, törékenyebb lesz, nem kel meg olyan lyukacsosra, mint a magas sikértartalmú lisztből készített fehér kenyér. Az alacsony sikértartalmú "puha" lisztek azért nem kelnek meg, mert a kelés közben keletkező szén-dioxid elillan a kenyérből - ellenben a magas sikértartalmú kenyerek ruganyosabbak, egy nagyon laza, lyukacsos textúrájú tészta jön belőlük létre, hasonlíthatjuk felfújt lufihoz is. Ezért fontos, hogy a teljes kiőrlésű liszthez adjuk sikért, hogy a megfelelő állagot és eredményt kapjuk.

Remélem kedvet kapott egy finom, házi kenyér elkészítéséhez, ha esetleg nincs otthon kenyérsütő gépe, mivel közeledik a karácsony, talán egy jó ajándékötletet is tudtam adni, de természetesen gép nélkül is tökéletesen elkészíthető!

Fogyassza egészséggel!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása