Még csak most írták ki a gyerekek a táblára a Vakáció feliratot, s, mint egy szempillantás alatt tova is szállt a nyári szünet. Ez az idő a pihenésről, a strandolásról, a barátokkal való élményszerzésről szól és arról is, hogy a család végre az iskolai kötöttségek nélkül tudja együtt tölteni az időt.
Most, hogy gyermekeink újra beültek az iskolapadba, nekünk szülőknek is fel kell készülnünk az előttünk álló tanévre. Mi vagyunk a támaszuk, mi vagyunk a háttérmunkások. És, mint jó munkások, biztosítanunk kell nekik a megfelelő agyműködéshez és egészséges szervezethez szükséges feltételeket.
Két gyermekes anyukaként tudom, hogy rengeteg minden van amire figyelnünk kell. Megfelelő tízórai és uzsonna biztosítása, vitaminok, amelyek az immunrendszert éppúgy támogatják, mint a memóriát, vagy az erőnlétet, megfelelő lelki háttér, hogy a rájuk nehezedő nyomást könnyebben tudják feldolgozni.
Immunrendszer erősítésére mi a tablettás multivitamin készítményeket alkalmazzuk, de számos folyékony vitamin is rendelkezésre áll, ami a Calendula Fitopontokban beszerezhető.
Egyik kedvencünk a NaturTanya Junior Multivitamin.
Cukormentes, színezék- és tartósítószer nélküli gyermek multivitamin, amit rendkívül finom és természetes eper ízben élvezhetnek az óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek. A vízben oldódó formula 20 szerves tápanyaggal, köztük két világszabadalommal védett vitaminnal, fekete bodza kivonattal és céklaléporral járul hozzá a gyermekek napi vitamin és ásványi anyag szükségletéhez.
Az adagolást a junior korosztály igényeinek megfelelően alakítottuk ki; 3-6 éves korig, illetve a 6-12 éves korosztály számára.
A Natur Tanya® JUNIOR MULTIVITAMIN független akkreditált labor által is bevizsgált gyermekvitamin, laktóz- és gluténmentes igazolással!
A fáradtság ellenszere nálunk a megfelelő vaspótlás. Kiváló készítményekkel felvértezve ugrunk be a medencébe az úszás órán, vagy rúgunk bele a labdába a focin. Egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk nektek a vaspótlás fontosságáról és arról, hogy hogyan tudjátok pótolni szervezetetek számára. Érdemes gondoskodni a pótlásáról, mert a kis gyermeki szervezet nagyon hálás lesz érte. A sok különóra és az extrém sok tananyag, amivel meg kell küzdeniük sajnos nagyon leszívja minden energiájukat. Itt megjegyezném, hogy nem biztos, hogy baj, ha esetleg egy-egy különórát elhagyunk az életéből.
Ahogy Rákóczi Feri is mondta:
"Inkább legyen egy boldog asztalos, mint egy szomorú milliárdos"
Az agyműködés támogatására én mindig az Omega 3 készítményeket hívom segítségül.
Az omega-3 zsírsavak olyan értékes, többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, szívvédő hatásúak, serkentik az agyi funkciókat, a koncentráló képességet, hozzájárulnak az erek rugalmasságához, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását.
Az Omega-3 zsírsavak élettani hatása:
- Beépülnek a sejthártyába, és rugalmasabbá teszik azt, így segítve az összes szerv egészséges működését, védelmét a káros külső hatásoktól és a belső sejtkárosodástól.
- Védik az érfalakat az érelmeszesedéstől, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések,valamint a szívritmuszavar, infarktuskialakulásának esélyét. Infarktuson átesetteknél pedig az újbóli infarktus rizikóját.
- Növelik a véralvadási időt, csökkentik a vérsűrűséget, meggátolják a vérlemezkék összecsapódását, ezzel megelőzhetik a vérrögök képződését.
- Természetes gyulladáscsökkentők, így megelőzik, vagy nagymértékben enyhítik az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma, a migrén.
- Javítják a szem látóhártyájának működését, a szem hajszálereinek vérellátását, ezzel megóvják a retinát, megelőzhetik az időkori látásromlást.
- Alacsonyan tartják a vérzsírok szintjét, csökkentik a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, tisztaságát.
- Előnyösen befolyásolja az agysejtek és az idegsejtek működését. Felépítik az agy szürkeállományának nagy részét. Jelentős mértékben fokozzák a memória működését, megakadályozhatják a depresszió, az inzulinrezisztencia, a tanulási zavarok, az Alzheimer-kór kialakulását is.
- Segítik a bőrbetegségek, például az ekcéma, a pszoriázis gyógyulását, kiegészítő kezelésként, illetve megelőzésként is hatékonyak.
- Csökkentik az emésztőrendszeri kialakulásának kockázatát, javítják a rákbetegek életminőségét, gyógyulási esélyeit.
- Kismamáknál segítik a magzat fejlődését, csecsemők esetében az éleslátás kialakulását és a szellemi fejlődés támogatását.
- Gyerekeknél is jelentős mértékben javítják a koncentrációs képességet és a feladatok megoldására való készségeket.
És ami a lelki egészségüket illeti, szülőként rendkívül fontosnak tartom, hogy át tudjam segíteni a gyerekeket egy egy hullámvölgyön. Számos negatív hatás érheti őket az iskolában, a tömegközlekedési eszközökön, barátok által. Sok dolgot tartanak magukban a gyerekek és oly nehéz belőlük kiszedni, hogy mi bántja őket, ezért is fontos, hogy bensőséges legyen a kapcsolat velük. Ha úgy érzik, hogy ránk bízhatják a titkaikat, akkor egy olyan világ nyílik meg szülő és gyermek között, ami egy szorosabb és tartalmasabb kapcsolatot vetít elénk a jövőben.
Mindig kell tudnunk időt szakítani egymásra, még ha nekünk szülőknek is feszített a munkatempó. Én igyekszem olyan privát napokat, vagy órákat is kialakítani, amikor csak az egyik gyermekemmel töltök időt. Ilyenkor jobban megnyílnak, olyan történetek látnak napvilágot, amiket addig el sem mondtak. És érzik, hogy ők nem csak egy gyerek a családban, hanem A GYEREK.
És hogy mivel támogathatjuk még gyermekeink egészséges fejlődését?
Természetesen a változatos ételekkel, amiket mi magunk is elkészíthetünk nekik az iskolába is.
A hétvégén én az Éléskamra fantasztikus lisztkeverékeiből választottam az extrán szénhidrátcsökkentett univerzális lisztkeverékét. Nagyon finom fahéjas csigák készültek a Hétfői iskolanapra.
Elkészítés:
160 ml vízhez adj 20 ml friss citromlevet, 30 ml folyékony zsiradékot (olvasztott kókuszzsír), 30 g cukrot vagy édesítőt (eritrit, xilit, 5x édesből kb 8 g elég), keverd alaposan össze, szórj bele 10 g Éléskamra foszfátmentes sütőport (én simát használtam), 100 g Éléskamra Univerzális lisztet.
Alaposan keverd el, majd pihentesd 10 percet a tésztát. Enyhén lisztezett felületen, kissé a tésztát is meghintve nyújtsd el téglalap alakúra, ami kb, 5-6 mm vastag. Kend le folyékony zsiradékkal és hintsd meg alaposan édesített kakaóporral. Hagyd néhány percet állni, hogy a töltelék felvegyen a zsiradékból és könnyebb legyen kezelni. Tekerd fel, vágd kb 25 mm vastagra a csigákat, rendezd el a tepsin 2-3 cm távolságra egymástól.
Ha kisebb csigák,190 fokon (légkeverés nélkül) nagyjából 20-22 perc alatt süsd készre, 24-25 perc alatt, ha nagyobbak.
A gyerekek imádták, alig bírtam megmenteni a Hétfői adagot. Legközelebb háromszoros mennyiséget készítek belőle.
És egy másik különlegességgel is készültem, ami nem más, mint a padliszánkrém.
Remek választás szendvicsbe, vaj helyett, egészséges és változatosságot ad a hétköznapokba.
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek majonéz
- 1 ek mustár
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt a padlizsán alá, amit szurkáljunk meg. A fokhagymát héjastul tegyük hozzá, majd locsoljuk meg olívaolajjal a padlizsánokat.
Tegyük be a sütőbe, és addig süssük, amíg össze nem esnek a padlizsánok. Miután kihűlt kissé, kaparjuk ki a belsejét. A sült fokhagymával járjunk el ugyanígy.
Adjuk hozzá a majonézt és a mustárt, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.
Cikkemet pedig egy idézettel zárnám:
„A gyermek, olyan, mint egy pillangó a szélben. Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket? Mindegyik más. Mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű.” /Ismeretlen szerző/
Sikerekben gazdag ÚJ tanévet kívánok minden gyermeknek és szülőnek.