Az elmúlt években semmi nem olyan, mint ahogy azt korábban megszoktuk, kicsit minden megváltozott. Megváltoztak a köszönési szokásaink, gondolok itt a puszival való üdvözlésre, a kézfogás gyakoriságára és sajnos a személyes találkozások is megsinylették ezt az időszakot. Természetesen ezek az óvintézkedések mind szükségesek voltak, hogy meg tudjuk óvni a saját és a környezetünk egészségét. Először a családi ünnepeken láttam a változást, hogy kicsit másképp viszonyulunk az ünnepekhez. Nálunk már hagyománnyá vált, hogy közösen sütünk és kisfiam is nagyon szeret benne segíteni. Tőlem már megszokhattátok, hogy próbálok az egészség jegyében sütni-főzni, így most egy mindenmentes kalácsot készítettem, amit biztosan el fogok készíteni többször is.
Miből készült?
Az Éden Prémium Kelt tészta lisztkeveréket használtam, amivel nagyon könnyű volt dolgozni és egy zacskóból 4db kalácsot tudok készíteni.
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricaliszt-, és keményítőmentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélküli kenyerek és péksütemények készítéséhez.
Összetevők: gluténmentes lisztkeverék (köles liszt [köles: Lengyelország], quinoa liszt), tápióka keményítő, útifű maghéj liszt
Felhasználási területe: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, kukoricaliszt-, és keményítőmentes, burgonyamentes, rizsmentes, vegán, élelmi rostban gazdag, hozzáadott zsiradék nélküli kelt tésztás ételek készítéséhez.
Hozzávalók 1 db körülbelül 390 grammos fonott kalácshoz:
-200 g lisztkeverék
-200 g langyos víz
-2,5 g Eden Premium fekete só (elhagyható)
-2,5 g Eden Premium kókuszvirág cukor
-50 g Eden Premium porrá őrölt eritrit
-1 tasak porélesztő (7 g)
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat és lefedve meleg helyen kelesszük meg 60 perc alatt. Osszuk 3 egyforma részre és száraz felületen sodorjuk henger alakúra, majd fonjuk össze. Letakarva pihentessük 10 percig. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített 210 fokos sütőben süssük 10 percig, majd további 30 percig 180 fokon végig alsó-felső sütéssel.
A végeredmény magáért beszél, ami egy könnyen szeletelhető kalács lett, igazán puha és finom. Az egyik gombóc tésztát összekevertem kakaóporral így egy kakaós kalácsot kaptam.
Bízom benne, hogy sikerült ötletet adnom ezzel a végtelenül egyszerű recepttel és Te is ki fogod próbálni.