Korábbi blogunkban nagyító alá helyeztük az igazán finom idénygyümölcsöket. Most a zöldségekkel tesszük ugyanezt. Nézzük melyek azok a vitaminbombák, amiket a tavaszi-nyári időszakban akár mi is termeszthetünk otthon, a konyhakertben. Ahogy a gyümölcsök, úgy a zöldségek is tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, melyek különösen jótékony hatással lehetnek a szervezetünkre. A nyári időszakban talán nem fogyasztunk annyi vitamint étrend-kiegészítő formájában, mint egy őszi-téli időszakban, ezért is fontos, hogy gyümölcsök és zöldségek formájában próbáljuk pótolni a vitaminokat és persze a bevitt táplálékkal.
Spárga
- Bár a spárga nem igazán nyári zöldség, hanem a tavaszi szezon kezdetén találkozhatunk vele, de mindenképp érdemes szót ejtenünk róla is. Kellemes ízvilágával érdemes kihasználni azt a kis időt, amíg frissen kapható. Nagyon dekoratív, így szemet gyönyörködtető ékszere lehet egy könnyed vacsorának.
- Szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása:
- Természetes vízhajtó, így ha húgyúti fertőzésre gyanakszunk mindenképp érdemes spárgával is segíteni a bacilusok távozását.
- Terhesség alatt illetve már a tervezési időszakban is ajánlatos a fogyasztása, mivel a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok főleg a vas és a folát jótékony hatással van szervezetünkre és a babára is.
- Igazi B-vitamin bomba, ami támogatja a normál idegrendszer működését.
- Nagyon jót tesz az emésztésünknek, többek között magas rost- és víztartalmának köszönhetően. A spárgás ételek csökkenthetik a puffadást és a székrekedést, biztosítják az egészséges bélmozgást.
- Található benne az inulin nevű prebiotikum, mely táplálja a vastagbélben élő, jótékony hatású baktériumokat.
Koktél paradicsom
- Sokan azt mondják, hogy a paradicsom gyümölcs, de én mégis zöldségként tartom számon. Előny a koktél paradicsom termesztésénél, hogy nem fontos a kert, elég, ha van egy kisebb teraszunk vagy erkélyünk. Az elmúlt években nagyon jó termést hozott a koktél paradicsomom. Igazából rendszeres locsolást és napfényt igényel és meghálálja a gondoskodást. Szuper édes, nagyon finom, igazi csemege, érdemes a nyári időszakban sokat fogyasztani belőle frissen.
Jótékony hatása szervezetünkre:
- Magas az A-vitamin tartalma, ami kifejezetten jót tesz a szemünk egészségének megőrzésében.
- A likopin természetes antioxidáns, és sejtvédő hatású, erősíti az immunrendszert. A növények színtesteiben található egy különleges színanyag, a zsírban oldódó likopin. A likopin olyan vörös színű karotin származék, amely a paradicsomban fordul elő a legnagyobb mennyiségben, de a csipkebogyó, és a görögdinnye is tartalmazza. Mivel a likopin nem érzékeny a hőre, így a paradicsom felhasználása során sem vész el, ezért ajánljuk a paradicsom változatos felhasználást, szószok, levesek, krémek készítésével, de akár mindennap a reggeli vagy vacsora mellé is, amellett, hogy rendkívül egészséges, nagyon finom is.
- A likopin fogyasztása csökkentheti a prosztatagyulladás előfordulását és összefüggésbe hozható a prosztata daganatos megbetegedéseinél a vérben lévő PSA (prosztatarák- antigén) szintjével, tehát mindenképp előnyös a fogyasztása.
Csillagtök (patiszon)
- A csillagtök is előkelő helyet foglal el a kertemben, mert nagyon hálás növény és július közepétől egészen szeptember végéig ellát minket terméssel. A virágok megjelenése után már 2 hét múlva szüretelhetjük is a zsenge, friss tököt. Én a rántott patiszont részesítem előnyben, nagyon finom könnyed vasárnapi ebéd, de készíthetünk belőle akár salátát is.
- Zsírtartalma alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, C-vitamin-tartalma kiemelkedő.
- Tartalmaz nyomelemeket (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.
- A patiszon kiválóan beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele. Magja értékes omega-3 zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.
Édesburgonya
- Sokszor kacérkodunk az édesburgonyával, de hazánkba még nem olyan népszerű a fogyasztása, mint a hagyományos burgonyáé, pedig rendkívül sok jótékony hatással rendelkezik. Emellett könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe, lehet főzni, párolni, de egytál étel is készíthető belőle, igazi alternatíva, ha lecserélnénk a rizst. Babáknak a hozzátáplálás szakaszában igazi finomság, édesebb íze miatt, amikor még kerüljük a fűszerezést.
- Magas rosttartalma miatt nagyon jót tesz az emésztésünknek
- Kifejezetten jót tesz a látásunknak, a benne lévő béta-karotin A –vitaminná alakul a szervezetben, amely hozzájárul a szem egészségéhez.
- Jótékony hatással van az agyműködésreAz édesburgonya antocianinokat tartalmaz. Ezek felelősek a színéért. Az antocianinok gyulladásgátló hatással rendelkeznek, javíthatják a kognitív funkciókat
Bízom benne Ön is kedvet kap, akár az otthoni termesztésre, de abban mindeképp, hogy kicsit előtérbe helyezzük a zöldségek fogyasztását!