Konyhánk kincsei, a fűszerek

A csodás fűszernövények

2023. March 16.
1693
fűszerek

A magyar konyha nagyon szeret fűszereket használni, megtanultuk, hogy a fűszerezés nagyon fontos, hiszen kihozza a levesek, húsok ízeit. Nagyon fontos az összhang, a megfelelő mennyiség. Minden háziasszonynak, aki kicsit is szokott főzni biztosan van egy fűszeres ládikája vagy fűszereket tartalmazó tárolója. Fűszernövényeket mi magunk is tudunk nevelni és ehhez nem szükséges nagy kert, elég néhány balkonláda. Jelen blogunkban utánajárunk, hogy milyen fűszereket érdemes tartani otthon, mi az, amit akár mi is nevelhetünk és frissen fel is tudjuk használni. Természetesen a fűszernövények is rendelkeznek jótékony hatással a szervezetünkre, így ezt is megnézzük.

Pirospaprika

A magyar konyhában gyakran használt fűszer az édes és csípős fűszerpaprika, ami minden pörkölt alapú étel alapfűszere. Szinte a kisujjunkban van, hogy megdinszteljük a hagymát és pirospaprikát adunk hozzá. Vidéken nyáron sok ház teraszán lehet látni, hogy rengeteg pirospaprika fel van fűzve, mint egy óriási nyaklánc. A nyári meleg napsütésben szárítják és később megőrlik és abból lesz a fűszünk.

A színe is sugallja, hogy a paprikában nagyon sok béta-karotin található. Az optimális béta-karotin, azaz A-provitamin adagot 150 g paprika tartalmazza. A béta-karotin hasznos a bőrnek, lassítja annak öregedését és a ráncok kialakulását, védi a nappal szemben és erősíti az immunrendszert.  A piros paprikával rutin is kerül a szervezetbe, mely véd az érszűkület és az erek lerakódásával szemben és még a szemünknek is jót tesz. A paprikában levő likopin nagyon erős antioxidáns hatással rendelkezik.

A világon sokfelé a paprikát gyógyításra és egyéb hasznos célra is használják. Kolombusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős termésében a Tűzisten rejtezik - az Antillák lakói olyan italt készítettek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása volt. Nem is alaptalanul hitték ezt - a paprika valóban afrodiziákus hatással is rendelkezik. Jamaicában gyógyszernek használták: citromléből, madeira borból és egy uborkafajta levéből papikával fűszerezett italt készítettek, amely állítólag elmulasztotta a gyomorrontást és a görcsöket.

Gyomorrontás, gyomorhurut, émelygés és gyomorgörcs esetén kifejezetten hasznos. Emellett alkalmas a nehezen emészthető ételek feldolgozásának elősegítésére is. Hasfogóként is megállja a helyét, hiszen szabályozza az emésztést.

fűszer_paprika

Petrezselyem

Személy szerint a petrezselyem nálam alapfűszer. Imádom az illatát, az ízét és még dekorációnak sem utolsó. Minden évben elszórom a magocskákat tavasszal, és amikor 15-20cm magasra megnőttek levágom, megmosom és apróra vágom a leveleket. Beleteszem egy zárható dobozba és egész évre meg is van a petrezselyem a fagyasztóban. A hétvégi húsleves elengedhetetlen fűszere, nélküle nehezen elképzelhető. A petrezselyemzöld tele van vitaminokkal, mint amilyen például az A-, a C-és az E-vitamin, így segít a szervezetben lévő gyulladások megszüntetésében. Enyhíti az arthritis tüneteit, de olyan krónikus betegségek, mint az ütőér elmeszesedés és az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. Ha emésztési problémákkal küzdesz, érdemes minél több petrezselymet fogyasztanod. A zöldség felpörgeti a gyomor működését és csökkenti a puffadást is. Szakemberek azt ajánlják, egy kiadós vacsora vagy ebéd előtt mindenképpen együnk pár szálat, hogy elkerüljük a kellemetlen teltségérzést.

petrezselyem1

Solio Petrezselyem ét- és saláta olaj

Ha szeretjük a salátákat, krémleveseket egy kicsit érdemes megbolondítani a petrezselyem olajjal. 

Tömény petrezselyem ízű és aromájú, különleges étolaj. Levesek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas.

Jótékony élettani hatások:

Enyhe nyugtató, illetve vizelethajtó hatású.

Kiválóan alkalmas lehet szájüregi fertőzések esetén, valamint idegi eredetű emésztési bántalmakra.

Szívelégtelenség következtében fellépő folyadék-felhalmozódás (ödéma) esetén.

solio_petrezselyem_olaj

Babérlevél

Talán ez a fűszernövény is megtalálható minden háztartásban, ahol szeretnek pörkölteket, vadhúsokat készíteni, de krumplifőzelék sem képzelhető el nélküle. Pácokban is nagyon jól érvényesül és természetesen a csalamádéknál is nagyon fontos. Jellegzetes ízes és aromája nagyon karakteres és igazán jól összehozza az ízeket.

Jótékony hatásai: 

A babérlevél jó hatással van az emésztésre és a gyomorégést is képes eredményesen kezelni. Nem véletlen, hogy a hüvelyeseket tartalmazó ételekben babérlevelet szoktunk tenni. A babérlevélből készített tea enyhíti az emésztési rendellenességeket, például a székrekedést, a savas refluxot és az irritábilisbél-szindrómát.
A babérlevél, illetve kivonatának napi szintű fogyasztása kutatások szerint segíthet, hogy vércukorszintünk  alacsonyabb legyen. A babérlevélben olyan összetevők vannak, amelyek segítenek az inzulin hatékonyabb feldolgozásában, sőt még a koleszterinszintet is csökkenthetik.

fűszer_babérlevél

Mitológiai háttér

A mitológia szerint Apollón szentként tisztelte a babérfát, miután az előle menekülő erdei nimfa, Daphné babérfává változott. Nem véletlen tehát, hogy a művészetek istenének, Apollónnak szolgáló férfiak valamint a győztes költők és atléták homlokát ezzel az illatos koronával ékesítették. Később a hadvezéreknek és a császároknak is kijárt a fejdísz, így Julius Caesarnak, Augustusnak és Napóleonnak is.

Használjuk fűszereinket bátran! Jó egészséget kívánunk!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása