Az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvend a méltán híres matcha zöldtea. De mi is ez a zöld por, milyen jótékony hatásokkal bír, miért szeretjük ennyire és valóban jobb, mint a zöldtea, amit forrázva, majd leszűrve iszunk? Ezekre a kérdésekre keresem a választ és közben készítek néhány koktélt, ami természetesen matcha teát is tartalmaz.
- A matcha tea és a zöld tea is a Camellia sinesis teanövényből készül, viszont eltérő a termesztésük és az előállításuk, emiatt különbözik az ízviláguk, a színük, az állaguk, az ekészítési módjuk és a jótékony hatásuk a szervezetünkre.
- A matcha tea előállításakor a teanövényeket a szüretelés előtt 2-3 héttel beárnyékolják, ennek köszönhetően a növény nagyon sok klorofillt termel, melynek köszönheti csodaszép zöld színét és a rengeteg benne lévő vitamint és ásványi anyagot.
- Az igazán kiváló minőségű matcha teát a legfiatalabb tealevelekből készítik, melyet kézzel szednek le, majd gondosan szétválogatják, kiszárítják végül púderszerű, finom porrá őrölnek.
Miben különbözik a hagyományos zöld teától?
- A matcha tea por színe sokkal erősebb zöld, amit a benne lévő klorofillnak köszönhetünk, mivel árnyékolva termesztik, ami rákényszeríti a tea cserjét a magas klorofill termelésre.
- Ha a színe világoszöld, sárgás vagy akár barnás, az egy gyengébb minőségű matcha teára utalhat, ami abból adódhat, hogy a teát nem árnyékolták megfelelően, öregebb vagy a teanövény alsó részén lévő levelekből készült.
- Míg a zöld tea leveleit forrázás után kiáztatjuk, majd leszűrjük és a kioldódott teát isszuk meg, addig a finom púderszerű, porrá őrölt matcha teánál az egész tealevelet el tudjuk fogyasztani, ezáltal növelve a tápanyag bevitelt.
- Ízben és illatban is különbözik a zöld teától. Amikor kibontjuk a matcha tea port egy nagyon kellemes, édeskés illatot érzünk. Ezt a nagyon friss zöldséges illatot a benne lévő L-theanine-nek köszönhetjük, ami szintén a megfelelő árnyékolásnál termelődik. A kevésbé jó minőségű matcha tea por nem tartalmaz elegendő L-theanine-t, ezért lehet keserű a tea egy kellemetlen utóízzel.
A matcha teát gránitlapok segítségével őrlik olyan finomra, mint a púder, ahol a szemcsék durvábbak, darabosabbak az egy kevésbé jó minőséget jelenthet
A matcha tea por jótékony hatásai
- Rendkívül magas az antioxidáns tartalma.
- A matcha tea koncentrált antioxidánssal bír, ami segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, véd a sejt károsodástól, erősíti az immunrendszert, segíthet elkerülni a krónikus betegségeket. Védi szervezetünket a daganatos megbetegedésektől.
- Segíthet a fogyókúrában.A fogyókúrát támogató étrend-kiegészítők többsége tartalmaz zöld tea kivonatot, így a matcha tea por fokozza az anyagcserét, segítségünkre lehet a zsírégetésben és az optimális testsúly elérésében.
- A mactcha tea hatóanyaga az L-theanine, ami jótékony hatással van a memóriára, koncentrációra. Segít ellazulni és segít megteremteni a minőségi alvást. Lassítja a koffein felszabadulását a véráramban, ezáltal hosszantartó energiát biztosít a hirtelen koffein adag helyett.
Hogyan készítsem el a matcha teát?
Felhasználási javaslat: kb. 1/2 teáskanál port keverj össze 1 csésze kb. 80°C fokos vízzel. Addig kevergesd, amíg a tea tetején vékony réteg habot kapsz. Ne várd meg, míg leülepszik, azonnal fogyasztható. A többi zöld növényi porhoz hasonlóan a matcha is fogyasztható smoothie formában vagy gyümölcslevekben elkeverve.Készítettem néhány fantasztikus koktélt matcha porral kiegészítve.
Mojito matcha porral alkoholmentes
A nyári hőségben kinek ne esne jól egy igazán frissítő, limeos, mentás koktél? Én személy szerint imádom a mojitot, ha nyár, akkor az biztosan nem maradhat ki. A kertben van friss menta levelem, így tényleg bármikor pillanatok alatt el tudom készíteni.
Hozzávalók:
5-6 menta levél
2 lime
1 ek barnacukor
½ teáskanál matcha por
30ml szóda
jégkocka
Elkészítés:
Tegyük a menta leveleket és a lime gerezdeket egy shakerbe és jól rázzük össze.
Adjuk hozzá a lime lét, a barna cukrot és az elkészített matchat.
Töltsük fel a shakert jéggel és rázzuk egy kicsit, hogy lehűljön.
Végül öntsük ki egy jéggel feltöltött pohárba és adjuk hozzá a szódát.
Díszítésképpen tegyünk rá menta levelet, lime karikát és már fogyaszthatjuk is!
Matcha detox mangóval
Ha álmatlanul telt az éjszaka és jól jönne egy kis tisztítás.
Hozzávalók 1 pohárhoz
3 dl szóda
½ érett mangó
1 mokkáskanál chiamag
3 jégkocka
1,5 gramm matcha por
Elkészítés:
Készítsük el a matchát, úgy hogy 1,5 gramm matchaport kikeverünk 50 ml 75-80 fokos vízzel. Turmixoljuk össze a mangót, és helyezzük egy nagyobb pohár aljára. Tegyünk egy csapott mokkáskanál chia magot a püré tetejére és 1 dl szódát majd keverjük össze. Mehet bele a jég és öntsük fel szódával úgy, hogy kb. másfél ujjnyi helyünk maradjon még a pohárban. Végül a matchashot következik a koktélunk tetejére.
Alma spritz matcha porral
Ha jól esne egy hűsítő, frissítő ital ezt mindenképp érdemes megkóstolni.
Hozzávalók 1 pohárhoz
3 -4 db jégkocka
2 dl szóda
2 dl 100%-os almalé
2 gramm (1 mk.) matchapor
Elkészítés:
Először készítsük el a matcha port egy kis tálkában. 2 gramm matchaport kikeverünk 50 ml 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze.
Tegyünk egy nagyobb pohárba 3-4 db jégkockát, majd mehet bele a 2 dl almalé, amit öntsünk fel 2 dl szódával, és keverjük össze. Amikor elkészült, lassan csorgassuk a matchat a jeges koktélunkra, és már fogyaszthatjuk is.
Bízom benne, hogy szeretne felfrissülni és kipróbálja!