Nagyító alá vesszük a magnéziumot tartalmazó étrend-kiegészítőket, így talán könnyebben el fogunk tudunk igazodni a fitopolcokon található készítmények között, annak érdekében, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet számunkra. A magnézium egy alapvető ásványi anyag a szervezetünkben, ami elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez, a stressz leküzdéséhez, az idegrendszer normál állapotának fenntartásához. Segítségével javulhat az alvásminősége, energikusabbak lesznek ezáltal a nappalok. Segít megelőzni a szív-és érrendszeri problémák kialakulását.
Mikor van szükségünk a magnézium pótlására?
Sokszor előforduló tünet, hogy „húzza a görcs” a lábunkat, a normál izomműködés fenntartása miatt nagyon fontos a megfelelő magnéziumszint. Ekkor szokták javasolni, hogy szükségünk lehet magnéziumra, hogy ezek a tünetek csökkenjenek majd megszűnjenek.
Amikor stresszesebbek a hétköznapok, sok a nyomás rajtunk, több helyen kellene megfelelnünk és emiatt feszültebbé válhatunk. Ezekben az időszakokban is ajánlatos a magnézium bevitel.
Felnőtteknek a napi magnéziumszükséglete az ajánlások szerint 300-350 mg, amely kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható lenne. Magnéziumban gazdag táplálékok például az olajos magvak, a zöldségek, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonák étkezési szokásaink azonban nem ezekre az élelmiszerekre épülnek, így sok esetben érdemes pótolni.
Bizonyos élethelyzetekben fokozódik a magnézium szükséglet. Ilyen például, ha szélsőséges diétát folytatunk, intenzíven sportolunk, hasmenéssel járó betegséggel küzdünk, de fontos terhesség és szoptatás alatt is a pótlás. A magnéziumpótlást támogató készítmények magnéziumsókat tartalmaznak, amelyek különböző mértékben képesek felszívódni a szervezetben. A magnéziumhiány kiegyensúlyozására a szerves sók alkalmasabbak leginkább. A gyógyszer- és élelmiszeripar a magnéziumvegyületek széles skáláját alkalmazza.
Magnézium-biszglicinát
Magnézium és glicin aminósavval alkotott sója. Rendkívül jó a felszívódása én személy szerint ezt a típusát részesítem előnyben. A nap bármely szakaszában bevehető, akár érkezés közben is. Ha magnéziumhiányban szenvedsz, a magnézium biszglicinát a legjobb opció, mivel magas a béltoleranciája is. Tapasztalatok szerint még az érzékeny gyomrúaknak sem okoz laza székletet, sem egyéb problémát ez a forma, mivel a magnézium biszglicinát felszívódása kevésbé függ a gyomor savasságától és úgy szívódik fel, mint az aminosavak.
Magnézium-citrát
A magnézium-citrát a magnézium-karbonát és a citromsav által alkotott só. Ez az egyik leggyorsabban és legjobban és felszívódó formája a magnéziumnak, ezért a magnézium pótlását szolgáló étrend-kiegészítők igen kedvelt alapanyaga, az élelmiszergyártásban pedig savszabályozásra használatos.
Magnézium-szulfát (keserűsó)
Ez a só a magnézium és a kénsav vegyülete, amelyet fürdősóként is felhasználnak, mert a bőrön át is képes a szervezetbe jutni: a híres Epsom-só (vagy keserűsó) valójában a magnézium-szulfátot takarja.
Fontos az izmok és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A kén jóval kisebb mennyiségben van jelen a szervezetünkben, de fontos szerepet játszik például az agyszövet egészségesen tartásában, és hozzásegíti a testünket ahhoz, hogy jobban hasznosítson bizonyos tápanyagokat, emellett a méreganyagok eltávolításában is.
Magnézium-oxid
A magnézium oxigénnel alkotott vegyülete, amelyet égetett magnéziának is neveznek, fehér por formájába fordul elő. A gyógyszeriparban hashajtóként és gyomorsavmegkötőként alkalmazzák. Az oxigénhez képest nagy arányban tartalmaz magnéziumot, nem hasznosul jól a szervezetben, rossz felszívódása miatt viszonylag kevéssé alkalmas magnéziumpótlásra. Megtévesztő lehet egy magasabb hatóanyaggal rendelkező készítmény, ami magnézium-oxidot tartalmaz, mivel biztosan nem szívódik fel a benne lévő mennyiség.
Tudatos étkezés
Ha szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni a magnéziumban gazdag ételek fogyasztására, az alábbiakból próbáljunk meg belecsempészni étrendünkbe.
Olajos magvak
A telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag csonthéjasok közül nagyon jó magnézium forrás a mandula, dió, földimogyoró, pisztácia, a kesu-és makadámdió, a napraforgómag, tökmag, lenmag, fenyőmag. Fogyasszuk akár önmagukban, salátára szórva vagy bármilyen recept részeként.
Hüvelyesek
A bab, lencse és borsófélék magas magnézium, vas, cink, kálium és fehérjetartalmúak. Jótékony hatásuk van a vérkeringésre és a vérnyomásra, alacsony glikémiás indexűek, így diétás és cukorbeteg étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Ha teljes értékű gabonákat fogyasztunk, nagyon sokat teszünk a magnézium készletünk feltöltéséhez. Süssünk kenyeret, pékárukat, de panírozáshoz is használhatunk teljes kiőrlésű lisztet.
Zöldségek
A zöldségek, azon belül is leginkább a klorofilban gazdag levélzöldségek, mint a spenót, a sóska vagy a kelkáposzta kiemelkedően jó magnéziumforrást képeznek. Fogyasszunk minél több zöldséget, párolva, főzve, salátában.
Próbáljunk meg jól felszívódó magnézium készítményeket keresni (magnézium-biszglicinát, magnézium-citrát), hiszen kaphatunk olyan készítményt is, ahogy a magnézium tartalom magasabb, de a felszívódása gyengébb.
Bízom benne, hogy sikerül eligazodni a fitopolcokon található készítmények között!