Ez a pizzás kifli maga a tökéletesség! Puha, omlós és szinte eteti magát, ezt az is bizonyítja, hogy még kihülni sem volt ideje és már el is fogyott. Szívből ajánlom az elkészítését, ha szeretnél egészségtudatosan étkezni, vigyázol a vonalakra, cukorbeteg vagy csak a megszokottól kicsit eltérőbbre vágysz. A felhasznált liszt fele- fele arányban tartalmas teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát, így nem emeli meg olyan mértékben a vércukorszintet sem. A másik fele fehér liszt, később lehet kisérletezni, hogy akár 60-70% legyen a teljes kiőrlésű liszt, amit segíthetünk búzasikérrel. Mindenképp kipróbálom azt is, de egyenlőre az volt a cél, hogy egy finom pizzás kiflit készítsünk, amit a gyermekem is jóízűen elfogyaszt. Jelentem sikerült. A kisfiam imád segédkezni a konyhában és ahogy egyre inkább cseperedik fel, egyre tudatosabban válik a kis kuktámmá. Nagyon szeretek közösen alkotni vele. Viszonylag egszerű az elkészítése, főleg, ha van kenyérsütőgépünk, akkor a dagasztás részét rá tudjuk bízni a gépre.
Hozzávalók 28-30 kis pizzás kiflihez
- 120g búzaliszt
- 120g teljes kiőrlésú tönkölyliszt
- 20g friss élesztő
- 1 csapott ek. cukor
- 180ml langyos víz
- 1 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- Ketchup ízlés szerint
- Néhány csipet pizza fűszerkeverék
- Reszelt sajt 20dkg
- +1felvert tojás a tetejére
Elkészítése:
- Felfuttatjuk az élesztőt, ehhez a langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, nagyjából 10-12 perc
- A liszteket összekverjük, majd hozzáadjuk a sót, az olajat és bedagasztjuk a felfuttatott élesztővel. Kenyérsütőgépben nagyjából 10-12 perc alatt elkészül. Egy enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk, ha nem megfelelő az állaga egy kicsi vízzel vagy liszttel tudunk rajta segíteni. 30-40 perc alatt duplájára kelesszük.
- A megkelt tésztét válasszuk ketté és két gombóccá alakítsuk. Nyújtsuk ki az egyiket kör alakúra, 3-4mm vastagra, enyhén lisztezett felületen. Kenjük meg a ketchuppal és szórjuk rá a pizza fűszert és hintsük meg sajttal.
- Vágjuk fel nagyjából 14-15 db egyforma cikkre, majd egyesével csavarjuk fel. A másik gombóccal járjunk el ugyanígy.
- A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyük rá sütőpapíros tepsire. Az előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben nagyjából 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. (Sütési hőmérséklet és sütési idő sütőnként eltérhet)
Kellemes sütést és sok közös élményt kívánok!