Mennyei pizzás kifli

Alakbarát, hiszen teljes kiőrlésű tönkölylisztet is tartalmaz.

2023. május 08.
1427
pizzás tekercs7

Ez a pizzás kifli maga a tökéletesség! Puha, omlós és szinte eteti magát, ezt az is bizonyítja, hogy még kihülni sem volt ideje és már el is fogyott. Szívből ajánlom az elkészítését, ha szeretnél egészségtudatosan étkezni, vigyázol a vonalakra, cukorbeteg vagy csak a megszokottól kicsit eltérőbbre vágysz. A felhasznált liszt fele- fele arányban tartalmas teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, ami egy lassú felszívódású szénhidrát, így nem emeli meg olyan mértékben a vércukorszintet sem. A másik fele fehér liszt, később lehet kisérletezni, hogy akár 60-70% legyen a teljes kiőrlésű liszt, amit segíthetünk búzasikérrel. Mindenképp kipróbálom azt is, de egyenlőre az volt a cél, hogy egy finom pizzás kiflit készítsünk, amit a gyermekem is jóízűen elfogyaszt. Jelentem sikerült. A kisfiam imád segédkezni a konyhában és ahogy egyre inkább cseperedik fel, egyre tudatosabban válik a kis kuktámmá. Nagyon szeretek közösen alkotni vele. Viszonylag egszerű az elkészítése, főleg, ha van kenyérsütőgépünk, akkor  a dagasztás részét rá tudjuk bízni a gépre.

pizzás tekercspizzás tekercs1pizzás tekercs3pizzás tekercs4

Hozzávalók 28-30 kis pizzás kiflihez

  • 120g búzaliszt
  • 120g teljes kiőrlésú tönkölyliszt
  • 20g friss élesztő
  • 1 csapott ek. cukor
  • 180ml langyos víz
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 evőkanál olaj


Töltelékhez:

  • Ketchup ízlés szerint
  • Néhány csipet pizza fűszerkeverék
  • Reszelt sajt 20dkg
  • +1felvert tojás a tetejére

Elkészítése:

  1. Felfuttatjuk az élesztőt, ehhez a langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, nagyjából 10-12 perc
  2. A liszteket összekverjük, majd hozzáadjuk a sót, az olajat és bedagasztjuk  a felfuttatott élesztővel. Kenyérsütőgépben nagyjából 10-12 perc alatt elkészül. Egy enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk, ha nem megfelelő az állaga egy kicsi vízzel vagy liszttel tudunk rajta segíteni. 30-40 perc alatt duplájára kelesszük. 
  3. A megkelt tésztét válasszuk ketté és két gombóccá alakítsuk. Nyújtsuk ki az egyiket kör alakúra, 3-4mm vastagra, enyhén lisztezett felületen. Kenjük meg a ketchuppal és szórjuk rá a pizza fűszert és hintsük meg sajttal.
  4. Vágjuk fel nagyjából 14-15 db egyforma cikkre, majd egyesével csavarjuk fel. A másik gombóccal járjunk el ugyanígy. 
  5. A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyük rá sütőpapíros tepsire. Az előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben nagyjából 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. (Sütési hőmérséklet és sütési idő sütőnként eltérhet)

pizzás tekercs5

Kellemes sütést és sok közös élményt kívánok!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása