Minden, amit a kolinról tudni érdemes

2023. július 24.
626
42369372_3234056_371ce1bde710c0f2e7f1b97df614a386_wm

Lépten-nyomon a kolin jelenlétének fontosságára hívják fel a figyelmet, de miért is olyan nélkülözhetetlen szervezetünk számára?

A kolin egy makrotápanyag, amit korábban - B8-vitaminként - a B-vitaminok közé soroltunk. Szükséges a máj és az agy megfelelő működéséhez, biztosítja az idegrendszer és az izmok egészséségét, valamint hozzájárul a normális anyagcsere fenntartásához.

nac-acetil-l-cisztein-kapszula-tabletta-majvedelem

Miben nyújthat nekünk segítséget?

A kolin vízben oldódik, hasonlóan hat az agyműködésre és a szervezet kiválasztó-rendszerére, mint a B-vitamin komplexek. 

A megfelelő kolinszint segítséget nyújthat az asztma és bizonyos májbetegségek tüneteinek kezelésére, várandósság alatt pedig megelőzhetők vele bizonyos magzati idegrendszeri zavarok kialakulása. Intenzív sportolás mellett ugyancsak fontos odafigyelni a megfelelő kolinbevitelre, a kolin ugyanis javítja az izomsejtek közötti kommunikációt, így erősíti az állóképességet, emellett pedig támogatja a zsírbontást is.

Kis mennyiségben szervezetünk képes előállítani, a napi többletszükségletet azonban kénytelenek vagyunk külső forrásból fedezni. Kolin viszonylag nagy mennyiségben található a májban és a tojásban, a lazacban, a kelbimbóban és a karfiolban.

De aki nem szereti vagy nem eheti a fent felsoroltakat, annak máris segítségére lehetnek a következő termékek:

Gal Kolin só csepp

Termékünket elsősorban azok számára javasoljuk, akik kevés tojássárgáját és májat esznek. A napi javasolt kolin-bevitel még az EFSA szerint is minimum 400 mg felnőttek számára. 1 db tojássárgája 100-150, míg 10 dkg máj 200-450 mg kolint tartalmaz. Más ételek kolin-tartalma alacsony (a kaviártól, velőtől és pár nem gyakori ételtől eltekintve). Aki nem eszik tehát napi 2-3 db tojássárgáját + lehetőleg hetente legalább egyszer májat, az még ezt a 400 mg-os napi kolin-mennyiséget is nehezen éri el. Holott a megfelelő kolin-bevitel fontos, többek közt azért, mert hozzájárul a megfelelő:

•   emésztéshez a gyomorsav-termelés által
•   májműködéséhez
•   homocisztein-metabolizmushoz
•   zsíranyagcseréhez

Termékünk a kolint ún. kolin-só (kolin-klorid) formájában tartalmazza, amit azért választottunk, mert egy jól hasznosuló, stabil forma, sok vizsgálatban is ezt használták, és mert vízen kívül semmi egyéb hordozóanyag használata nem szükséges hozzá.

Fogyasztási javaslat:
Napi 6-28 csepp egy vagy több részletben. Töményen ne fogyasszuk, mindig folyadékba vagy ételbe keverjük. Sós íze miatt kis mennyiségben még nem rontja el a leves ízét, sütni-főzni is lehet vele.  Ha viszont pár cseppnél egyszerre többet fogyasztunk, és nem szeretjük az ízét, akkor javasoljuk csak 1-2 kortynyi folyadékba cseppenteni, és gyorsan lehörpinteni két falat étel közt, vagy egy kellemes ízű ital előtt. Terhesség és szoptatás alatt 12-28 cseppet javaslunk, ha étkezésünk nem kolin-dús.

Gal Kolin só csepp

Gal Kolin-só csepp

Now Cholin & Inositol

Kolin & inozitol - kolin és inozitol kombinációja a májfunkció és a lipidanyagcsere támogatására

A Kolin & inozitol kolint és inozitolt tartalmazó vegán kapszula. Gyakran a B-vitamin csoportba vannak besorolva, de vitaminszerű anyagok. Kolin természetszerűen található a szervezetben, és a májban képződik. Fontos, mert hozzájárul a homocisztein és a lipidek anyagcseréjéhez, de a megfelelő májműködés fenntartásához is. Az inozitol glükózszerű molekulával rendelkezik, és az emberi szervezetben a sejtmembránban található. A test maga állítja, de megfelelően kialakított étrendből is hozzá lehet jutni. Adagonként 250 mg kolint és inozitolt tartalmaz. A kapszulát vegánok is fogyaszthatják.

A Kolin & inozitol előnyei

  • hozzájárul a homocisztein és a lipidek anyagcseréjéhez
  • támogatja a máj megfelelő működését
  • 250 mg kolint és inozitolt tartalmaz
  • vegánok is fogyaszthatják

Now cholin-and-inositol

Now Cholin+Inositol

NaturTanya Máriatövis+Kolin

Ezzel a komplex készítménnyel teljes körű védelmet kap májunk és epénk.

Termékünket úgy fejlesztettük, hogy a megengedett legnagyobb mennyiségben (210 mg) tartalmazza a máriatövis mag kivonat aktív hatóanyagát, a szilimarint, kolinnal kiegészítve a májműködés fenntartására, mindezt 1 tablettában.

NaturTanya máriatövis+kolin2

NaturTanya Máriatövis+kolin

Ha figyelünk étkezésünkre, akkor már rengeteget tettünk szervezetünk megfelelő működéséért. Étkezzünk változatosan, de ha ez nem sikerül, Calendula Fitopontjainkban mindig talál segítséget az egészsége megőrzéséhez.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!