Először, amikor étteremben jártam egy igazán ízletes sajtkrémlevest választottam, amit cipóban tálaltak fel. Amennyire egyszerű annyira gusztusos és szemet gyönyörködtető már maga a látványa is és akkor még az ízről nem is beszéltünk. Elkészítettem én is ezt az igazán finom krémlevest amit szintén cipóban tálaltam fel. Trappista és cheddar sajtot használtam, de akár többféle sajtot is lehet beletenni a maximális ízélmény nem marad el.
Ha magunk sütjük meg a cipót az a legfinomabb, én jelenleg kovászos cipót használtam, amit a helyi pékségben várásoltam meg.
Hozzávalók 2 fő részére:
• 2 cipó
• 1 evőkanál vaj
• 1 kis fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál liszt
• 4 dl alaplé
• 4 dl tej
• 20 dkg sajt
• só, bors, szerecsendió
• snidling vagy petrezselyem a tálaláshoz
• bacon a tálaláshoz
Elkészítés:
A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük hozzá a tejet, majd a 4dl alaplét is hozzáöntjük. Nekem mindig van otthon házi ételízesítőm, így ebből könnyedén el tudtam készíteni. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. A cipót 5-6 percig sütőben megpirítottam, hogy finom ropogós legyen. Díszíthetjük friss petrezselyemmel, pirított baconnal és a kivájt cipókban tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!