Sárgabarack lekvár cukormentesen

2024. július 01.
389
viber_kép_2024-07-01_15-00-49-837

Imádom a ságabarack ízét, illatát és zamatát. Nagyon szeretjük a belőle készített lekvárt is, hiszen a palacsinta vagy a gofri elképzelhetetlen nélküle. Mutatok egy egyszerűen elkészíthető, cukormentes változatot, amihez pektint használtam. A téli hidegebb napokban biztosan jól fog esni egy sajátkezűleg készített levár. 

HOZZÁVALÓK 1kg-ra gyümölcshöz:

1 kg sárgabarack tisztítva, összevágva 

250g nyírfacukor/350g eritrit vagy más édesítőszer

6 g pektin

1 csapott tk. citromsav

apricot

Elkészítése:

Alaposan mossuk meg a barackokat, majd  tegyük forrásban lévő vizbe 1-2 percig és egy szűrő segítségével szedjük ki. Hagyjuk kicsit hűlni, majd távolítsuk el a héját, ami így könnyedén el fog válni. A magját is szedjük ki, csak a színtiszta gyümölcshús maradjon. Tegyük abba az edénybe amiben össze fogjuk majd főzni a többi összetevővel. 

A barackhúst botmixer segítségével turmixoljuk a kívánt állagra. Én teljesen pépesre szoktam, nem hagyok benne nagyobb darabokat.

A pektint és a citromsavat egy evőkanál nyírfacukorral/eritrittel elkeverjük, majd ezt a keveréket és a cukrot még hidegen hozzákeverjük a barackhoz.

Forrástól számított 2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, leszedjük a habját, és még forrón jól zárható üvegekbe töltjük.

Az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, majd 5-10 perc után visszafordítjuk és egy plédbe burkolva hagyjuk, hogy lassan kihűljenek.

viber_kép_2024-07-01_15-00-49-611

Hogyan sterilizáljam az üvegeket?

Nagy hangsúlyt kell fektetni a sterilizálásra, nem elég egyszerűen elmosni az üvegeket és a fedőket, mert maradhatnak baktériumok a befőttesüvegben. Miután lecsavartuk az üvegekről a tetőket alaposan mossuk el őket  mosószeres vízzel. Ha kész  terítsünk konyharuhát a pultra és arra állítsuk az üvegeket fejjel lefelé, hogy a bennük maradt víz kicsöpögjön. Tegyük ugyanezt a fedelekkel is. Közben melegítsük elő a sütőt  100 fokra. Helyezzük egy tepsire  a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és toljuk be a sütőbe. A meleg elpusztítja a mikrobaktériumokat az üvegekből és a fedelekből. Hagyjuk a sütőben teljesen megszáradni nagyjából negyed órán át. Sütőt zárjuk el, hagyjuk kicsit kihűlni és már készülhetnek is a finomabbnál finomabb lekvárok.

viber_kép_2024-07-02_09-23-17-843

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása