Imádom a ságabarack ízét, illatát és zamatát. Nagyon szeretjük a belőle készített lekvárt is, hiszen a palacsinta vagy a gofri elképzelhetetlen nélküle. Mutatok egy egyszerűen elkészíthető, cukormentes változatot, amihez pektint használtam. A téli hidegebb napokban biztosan jól fog esni egy sajátkezűleg készített levár.
HOZZÁVALÓK 1kg-ra gyümölcshöz:
1 kg sárgabarack tisztítva, összevágva
250g nyírfacukor/350g eritrit vagy más édesítőszer
6 g pektin
1 csapott tk. citromsav
Elkészítése:
Alaposan mossuk meg a barackokat, majd tegyük forrásban lévő vizbe 1-2 percig és egy szűrő segítségével szedjük ki. Hagyjuk kicsit hűlni, majd távolítsuk el a héját, ami így könnyedén el fog válni. A magját is szedjük ki, csak a színtiszta gyümölcshús maradjon. Tegyük abba az edénybe amiben össze fogjuk majd főzni a többi összetevővel.
A barackhúst botmixer segítségével turmixoljuk a kívánt állagra. Én teljesen pépesre szoktam, nem hagyok benne nagyobb darabokat.
A pektint és a citromsavat egy evőkanál nyírfacukorral/eritrittel elkeverjük, majd ezt a keveréket és a cukrot még hidegen hozzákeverjük a barackhoz.
Forrástól számított 2 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, leszedjük a habját, és még forrón jól zárható üvegekbe töltjük.
Az üvegeket fejjel lefelé fordítjuk, majd 5-10 perc után visszafordítjuk és egy plédbe burkolva hagyjuk, hogy lassan kihűljenek.
Hogyan sterilizáljam az üvegeket?
Nagy hangsúlyt kell fektetni a sterilizálásra, nem elég egyszerűen elmosni az üvegeket és a fedőket, mert maradhatnak baktériumok a befőttesüvegben. Miután lecsavartuk az üvegekről a tetőket alaposan mossuk el őket mosószeres vízzel. Ha kész terítsünk konyharuhát a pultra és arra állítsuk az üvegeket fejjel lefelé, hogy a bennük maradt víz kicsöpögjön. Tegyük ugyanezt a fedelekkel is. Közben melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Helyezzük egy tepsire a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és toljuk be a sütőbe. A meleg elpusztítja a mikrobaktériumokat az üvegekből és a fedelekből. Hagyjuk a sütőben teljesen megszáradni nagyjából negyed órán át. Sütőt zárjuk el, hagyjuk kicsit kihűlni és már készülhetnek is a finomabbnál finomabb lekvárok.
Várjuk Fitopontjainkban, ahol a blogban szereplő termékeket megtalálja!
Calendula Fitopont Széll Kálmán tér
Calendula Fitopont Etele Pláza