Ki ne szeretné a finom zamatos gyümölcsöket? Főleg tavasszal és nyáron fogyasztunk belőle sokkal többet és többször. Hiszen akkor akár a kis kertünkben is meg tudjuk termeszteni. Mi például évek óta nevelünk epret, ami évről évre csodaszép termést hoz nekünk. így eperszezonban epret csemegézünk, amikor csak tudunk. Később a barack is nagyon finom csemegének bizonyul, de a dinnye is kiváló frissítő a nyári melegben. Azt tudjuk- e, hogy melyik gyümölcsből mennyit kellene elfogyasztanunk, hogy fedezze a napi vitamin szükségletünket? Ennek járunk utána, így talán tudatosabban fogjuk beépíteni étrendünkbe a zamatos gyümölcsöket.
Hivatalos ajánlás
A napi öt adag zöldség és gyümölcs az Egészségügyi Világszervezet ajánlásán alapszik, hogy mindennap fogyasszunk legalább 400g zöldséget és gyümölcsöt. Ez a szám kevésbé tűnik félelmetesnek, ha ezt az értéket felosztjuk 80 grammos adagokra.
Eper
Személy szerint nagyon szeretem az epret. A tavasz első gyümölcse, ami szabadföldön május-júniusban terem. Az eper fogyasztása oltja a szomjúságot és a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázók is fogyaszthatják, mivel az eper 95%-a víz, ezért 100 g eperben csupán 35 kalória van. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
Vitamin tartalma 100g-ra: 60mg C-vitamint, 25mg kalciumot és 145mg káliumot tartalmaz, emellett található benne cink, foszfor, magnézium, mangán, vas, A-, B1-, B2- E-vitamin is.
Szoktam készíteni eper lekvárt, erről egy korábbi blogunk is szólt. Az igazi érett, lédús eperből szörpöt is lehet készíteni, de joghurtok, turmixok és reggeliző pelyhek kiváló alapanyaga lehet.
Fogyasszuk egészséggel az epret!
Meggy
A másik olyan gyümölcs, aminek nem tudok ellenállni. Tavaly egy szedd magad meggyel akció keretében közel 30kg meggyet szedtünk és készítettem belőle befőttet. Ilyenkor, amikor még messzebb van a meggyszezon csak előveszünk egy üveggel és elmajszoljuk és máris elfogyasztottuk a napi ajánlott gyümölcs mennyiség nagy részét. Imádom a lédús, szinte már fekete meggyet, nagyon jó hatással van egészségünkre.
C-vitamin-tartalma 12 mg/100 gramm. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiségű nyers meggy fogyasztása esetén tapasztalhatjuk. Emellett vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést, illetve segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamin és szerves só van benne. B- és C- vitaminban is gazdag, antioxidáns-tartalma is kiemelkedő.
Fogyasszuk egészséggel!
Málna
A málna már kicsit megosztóbb, de úgy gondolom még mindig többen vannak akik szeretik, mint akik nem. Én a málnát is szívesen fogyasztom. Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben foglal magába cinket, magnéziumot, foszfort, káliumot és vasat is, így a vashiányos vérszegénységben szenvedő emberek számára kifejezetten ajánlott a málna rendszeres fogyasztása.
Sárgabarack
Talán ez a joker gyümölcs, amit gyerek és felnőttek is nagyon szívesen fogyasztanak. És milyen jól teszik, hiszen rendkívül egészséges és nagyon finom is. Számomra a legfinomabb lekvárt kétség kívül az anyukám csinálta, azt az íz élményt soha nem tudom visszahozni, de ettől függetlenül mindig próbálok én is lekvárt készíteni a jobban termő években. Diétás változatot is készítek, ez kicsit fanyarabb, mivel minimális édesítőszer kerül bele, de joghurtba, müzlibe tökéletesen passzol.
Nagyon hasznos a fogyasztása, hiszen nagyon sok vitamin és ásványi anyag található benne. A kajszinak magas a vitamin tartalma főleg A-, B1-, B2-, C-vitamin található benne. Ásványi anyagok közül kálium, foszfor, magnézium, kén, vas, kalcium, nátrium, mangán, niacin, folsav, fluor, kobalt és kén. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely serkenti a szem vérkeringését. Magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást. A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában egyaránt.
Mivel még várnunk kell pár hónapot a friss, zamatos gyümölcsökre, ajánlok egy nagyon szuper terméket, ami fermentált zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz. A Natur Tanya Muliti 55 kapszulája tökéletes választás erre az időszakra.
Natur Tanya® MULTI 55 – Fermentált multivitamin 55 féle koncentrált hatóanyag, 36 fermentált zöldség, gyümölcs, gyógynövény és 19 vitamin, ásványi anyag
KIKNEK ÉS MIKOR AJÁNLJUK A NATUR TANYA® MULTIVITAMINT?
Mindenkinek az év bármely napján, akik mindössze egy tablettával egyszerre 55 féle hatóanyagot szeretnének bevinni a szervezetükbe a mindennapi vitamin és ásványi anyag pótlás céljával
Azoknak, akik az immunrendszerük egészséges működését támogatnák
Hideg, téli időszakokban, az immunrendszer támogatásához
Betegség utáni lábadozáskor
Tavaszi fáradtság, levertség esetén
Idősebb korosztálynak, a tápanyagok csökkent mértékű felszívódása esetén
Sportolóknak, megnövekedett fizikai aktivitás esetén
Kiegyensúlyozatlan, egyoldalú és rendszertelen táplálkozás esetén
Azoknak, akik komplex multivitamin-multiminerália készítményt keresnek, vegán, laktóz és gluténmentesen, hosszú távon is biztonságos fogyasztás mellett, amit független, akkreditált labor is megerősít.
Azoknak, akik olyan komplex multivitamint keresnek, ahol a vitaminok és ásványi anyagok fermentált zöldséggel, gyümölccsel és gyógynövénnyel is kiegészülnek
Natur Tanya Multi 55 vitamin
Dr. Lenkei Cenzurázott egészség című könyvét ajánlom figyelmükbe, ahol sok érdekesség mellett táblázatba szedve találják, hogy melyik zöldség és gyümölcs milyen mértékben fedezi a napi vitamin és ásványi anyag szükségletet.
Amikor tehetik fogyasszanak minél több gyümölcsöt és zöldséget! Ha nincs rá lehetőség étrend-kiegészítő formájában pótoljuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat!