A legfinomabb kovászos uborka

Itt az ideje kovászolni

2023. június 20.
1471
viber_kép_2023-06-20_09-11-55-689

A kovászos uborka az a savanyúság, amit valaki vagy szeret vagy nem. Nincs köztes állapot! Én nagyon szeretem, de csak a legfinomabbat! Nagyon magasan van számomra a léc, sok készítést kóstoltam már, de számomra a legfinomabb egy családi recept alapján elkészített, amit egy kedves barátunk osztott meg velünk, így ezt a receptet szeretném megmutatni. 
A kovászolás maga egy erjesztési folyamat, egy fermentálás, ahol a kovászos kenyérrel beindítunk egy erjesztést és felszabadítjuk a jótékony baktériumokat, melyek nagyon jót tesznek az emésztésünknek is. 

Hozzávalók: 

2db 5L-es üveg
6kg kovászolni való uborka
2 csokor friss kapor
5-6 fej fokhagyma
2 szelet kovászos kenyér

víz

kovászos uborka2kovászos uborka5

Elkészítése:
Forraljunk fel 5 liter vizet 4 ek. sóval, majd ezt tegyük félre. 
Az uborkákat jó alaposan mossuk meg. Egy tiszta kefével dörzsöljük is át, hogy az uborkán lévő szúrós réteget is biztosan el tudjuk távolítani. Ha ezzel készen vagyunk, vágjuk le az uborka alját nagyjából a hajlatig, kicsit vastagabb részen és a tetjét is vágjuk le, ezt már nem kell annyira vastagon. Nagyjából a háromnegyed részéig vágjuk be az uborkákat kettő vágással.

kovászos uborka4

kovászos uborka

Jöhet az üvegbe rendezés. 

A megtisztított kaporból tegyünk az üvegünk aljára, mehet rá 2-3 gerezd fokhagyma, majd tegyünk rá egy sor uborkát, vágással lefelé, utána ismét kapor, fokhagyma és uborka. Ebbe az üvegbe 2 függőleges sor fér bele és néhányat tegyünk a tetejére, hogy tele legyen az üvegünk. A sós felöntőlével töltsük tele és a végén helyezzük rá a kovászos kenyeret. Fedjük le egy tányérral és tegyük ki napos helyre. Mivel kifolyhat érdemes egy tányérra tenni. Napsütéstől függően 3-4 nap alatt készen is lesz a kovászos uborkánk. Ha a felöntőlé elpárologna mindig öntsük fel a megmaradt sós vízzel. Mindig legyen tele az üvegünk. Ha elkészült látni fogjuk az uborkákon, hogy elveszítette élénk színét és a levünk is az erjesztés miatt fehéres, zavaros lesz. Szedjük ki az uborkákat, fokhagymát egy tálba, de semmiképp se mossuk meg. A levet egy nagyon sűrű szűrőn szűrjük át, úgy hogy a kenyér még véletlenül se maradjon benne. Ha átszűrtük tegyük kisebb üvegekbe és öntsük rá a megszűrt levet és tegyük hűtőbe. 

Fogyasszák egészséggel!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása