Recept cirokból:
Gluténmentes kenyér cirok pékáru lisztkeverékkel vaslábasban sütve
Hozzávalók:
1 óra 40 perc, 1 kenyér - 24 cm ∅
- 350 gr Schär Mix Bread liszt
- 150 gr Mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 3 gr bambuszrost
- 5 gr porélesztő
- 500 gr langyos víz
- 8 gr kristálycukor
- 18 gr só (vagy ízlés szerint)
- 14 gr oliva olaj
- ~1,5 ek cirokliszt a formázáshoz és a kelesztőkosárba
Elkészítés:
1.Egy keverőtálba mérjük a langyos vizet, a cukrot és beletesszük az élesztőt, majd összekeverjük. (A fotóról lemaradt a cukor.)
Egy másik tálba kimérjük a liszteket, bambuszrostot, sót és kanállal azt is összekeverjük. Az olajat is mérjük ki. Készítsük elő a kelesztőkosarat. Én tettem bele egy tiszta textil pelenkát. Hintsük meg a kosarat/textilt cirok liszttel.
2.Az élesztős vízhez adjuk a lisztes keveréket és dagasztóspirállal kezdjük simára dolgozni. Keverjük 3-4 percig, majd folyamatos keverés mellett csurgassuk bele az olajat, alaposan dolgozzuk bele.
A sütőt melegítsük elő 40 fokra, alsó-felső sütési módra.
Tegyük a tésztát cirokliszttel meghintett felületre...
3. ...és formázzuk meg a kelesztőkosarunknak/ vaslábasunknak megfelelő alakúra. Tegyük a kelesztőkosárba, óvatosan takargassuk be, majd az előmelegített sütőben kelesszük - körülbelül - 35 percig. Hagyjuk, hogy a duplájára nőjön.
4. Vegyük ki a sütőből és a sütőt állítsuk 220 fokra és tegyük be a vaslábast a fedővel, hogy együtt melegegedjen fel a sütővel.
Ha felmelegedett, akkor vegyük ki a lábast, és a sütőt állítsuk 200 fokra, légkeverésre. A kenyeret borítsuk egy sütőpapír közepére, majd emeljük a felmelegedett - forró!!!- vaslábasba. Éles késsel, vagy pengével tetszés szerint vágjuk be a tetejét pár helyen, körülbelül 1,5-2 centiméter mélyen. Tegyük rá a fedőt és 30 percig süssük 200 fokon.
5.Vegyük le a fedőt és süssük anélkül még 20 percet. (Sütőfüggő!) Ezután helyezzük a kenyeret rácsra és teljesen (!!!) hűtsük ki.
Forrás: Cookpad
Cirok, az új szuper köret, vagy nem is olyan új?
A cirok a világ harmadik legnépszerűbb gabonaféléje, ami Magyarországon is évről évre gyakoribb alternatíva a kukorica helyett. Na de mi a cirok és mire jó ez a különleges megjelenésű fűféle?
Mi a cirok?
A cirok a világ egyik leggyakrabban termesztett fűféléje, gabonanövénye, ugyanis a cirok nem más, mint a kukorica olcsóbb alternatívája. Magyarországon a szocializmus alatt a cirok elterjedt haszonnövény volt, azonban a rendszerváltás után a ciroktermelés jelentősen visszaesett. A cirok tökéletes lehetőség azok számára, akik a kukoricatermesztés helyett keresnek alternatívát, ami jó szárazságtűrő, ellenállóbb az időjárás viszontagságaival szemben - kifejezetten aszály idején.
Ennek az igencsak rég ismert gabonának számos jótékony hatása van egészségünkre.
Gluténmentességéből és kedvező táplálkozásélettani tulajdonságaiból adódóan értékes alapanyaga lehet a gluténmentes diétának. A cirokmagot a cöliákiában szenvedők is biztonsággal fogyaszthatják.
A gluténmentes étkezés nem csak az arra érzékenyek számára lehet fontos, hiszen a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étkezésben a szervezet időnkénti tehermentesítése igencsak ajánlott. Ezért érdemes kiiktatni étrendünkből 1-2 hétre a glutént, a zsíros húsokat, csípős ételeket, édességeket, tejtermékeket, hogy szervezetünk megtisztuljon, és ezáltal biztosítani tudjuk gondtalan működését.
- Kutatások során kimutatták, hogy a cirok gátolja az esetleges rák kialakulását és szabályozza a koleszterinszintet is.
- Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, azonban valamivel magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb zsírtalalommal rendelkezik.
- A cirkot gyakran a kukorica helyett alkalmazzák a sör- és maláta, valamint az alkoholiparban.
- Rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, mivel keményítő és fehérje tartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet.
Várjuk Fitopontjainkban, ahol további hasznos tanácsokkal is szívesen ellátjuk!
Calendula Fitopont Széll Kálmán tér
Calendula Fitopont Etele Pláza
Calendula Fitopont Székesfehérvár
Cirok tészta
Ciroklisztből készült gluténmentes száraztészta kölesliszttel. Állagát főzés után is jól megtartja. A cirokliszt gluténmentes termék.
Cirok gyöngy
Gluténmentes köret vagy tejbecirok főzéséhez. Köretnek való felhasználása esetén elkészítési
módja a rizshez vagy a bulgurhoz hasonló, de ezekhez képest több vízben érdemes. Íze semleges,
inkább a rizsre emlékeztet, így belekeverheted salátába vagy egytálételbe is.
Érdekelhet még: