Pumpkin spice latte

2023. szeptember 18.
1602
Sans titre (25)

Tombol a "vénasszonyok nyara", ám a reggeli és esti órákban már érezzük az őszi lehűlést bőrünkön.

Nekem a kedvenc évszakom a nyár Augusztusi születésem okán, ám minden évszakban meglelem a szépet és szerethetőt. Így vagyok az ősszel is. Reggelente rácsodálkozom a természet ezer színű arcára, hogy a fák olyan gyönyörű képet tárnak elénk, amit a világ legjobb festője se tudna festeni.

305-foto_1

Nagyon szeretem az őszi ünnepeket és a klasszikus őszi ételeket.

Már írtunk nektek a matcha lattéról, ami számomra olyan fúzió, olyan lendület, amit egy klasszikus kávétól nem kaptam meg soha.

De szerettem volna kipróbálni egy másik slágert, a pumpkin spice latte-t.

Már a neve is nagyon ígéretes, hát még a hozzávalókhoz szükséges fűszerek. Ezek kombinációjából csakis valami izgalmas és egyedi klasszis születhet.

Hát belevágtam az elkészítésébe. És az eredmény:

WOW

Fantasztikus ízvilág és lágyan krémes állag.

Pumpkin spice latte4

Mutatom a receptet:

Pumpkin spice latte:

  • 0,6 dl eszpresszó
  • 1 ek sütőtökpüré
  • 1 ek méz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • fél tk pumpkin spice fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl tej

Pumpkin spice fűszerkeverék:

  • 4 ek fahéj
  • 2 ek gyömbér (őrölt)
  • 4 tk szerecsendió
  • 2 tk szegfűszeg
  • 2 tk szegfűbors

Elkészítési idő: 10 perc

Elkészítés:

Készítsük el a fűszerkeveréket: keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vegyünk ki belőle fél teáskanálnyit, a többit befőttesüvegben, sötét, hűvös helyen tároljuk.

Főzzünk le 2 eszpresszót (60 millilitert), majd keverjük bele a sütőtökpürét, a mézet, a vaníliakivonatot, a sót és a fűszerkeveréket. Öntsük szét a kávét két csésze között, de készíthetünk egy nagy lattét is.

A tejet forrósítsuk fel, majd habosítsuk, végül öntsük fel vele a kávét.

Tejszínhabbal megkoronázva, a fűszerkeverékkel megszórva kínáljuk.

És te tudtad, hogy a sütőtök még mennyi jótékony hatással rendelkezik?

1. Javítja a szem egészségét

Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.

2. Serkenti az immunrendszer működését

A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy, mint a sütőtök magjában található cink.

3. Segíti az emésztést

A sütőtök rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, valamint a fontos tápanyagok felszívódását. Fontos azonban, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszunk. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását.

4. Segíti a fogyást

A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.

5. Fiatalosabbá teszi a bőrt

A sütőtök magas A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit (pl. a foltokat a bőrön).

A sütőtök levével helyileg is lehet kezelni a bőrt.

6. Csökkenti a gyulladást

A sütőtök élénk narancs színét adó karotinok gyulladáscsökkentő hatásúak. (A gyulladás olyan krónikus betegséghez vezethet, mint a rák, a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény.) A béta-karotin az érelmeszesedést is megelőzi, az alfa-karotin pedig lelassítja az öregedést, és elejét veszi a daganatok kialakulásának, növekedésének. Az E-vitamin megvéd bizonyos rákbetegségekkel szemben, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Már fél csésze sütőtök is fedezi a napi ajánlott alfa-, és béta-karotin-bevitel több mint 100%-át.

7. Terhes nők számára ajánlott

A sütőtök és a pirított sütőtökmag számtalan, a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. A terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhíti. Vastartalmánál fogva megelőzi a vérszegénységet, oxigént szállít a magzathoz, és csökkenti a koraszülés kockázatát. Mindazonáltal mértékkel kell fogyasztani, mert a túl nagy mennyiség hasi kellemetlenségeket okozhat.

8. Kiváló testedzés utáni étel

A sütőtök, a tök és az édesburgonya fogyasztása remek választás edzés után. Ezek a keményítőben és tápanyagokban gazdag ételek szénhidrátot szolgáltatnak, és a gyümölcsökkel ellentétben először az izomglikogént töltik fel, és csak utána a májglikogént.

Egy csésze főzött sütőtök, de akár egy sütőtökös smoothie is elegendő káliumot ad ahhoz, hogy visszaállítsa a szervezet elektrolitegyensúlyát egy-egy keményebb edzés után.

9. Csökkenti a magas vérnyomást

A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Egy csésze főtt sütőtök a napi ajánlott C-vitamin-szükséglet 20%-át fedezi.

10. Fokozza a termékenységet

A sütőtökben és a magban lévő B-komplex-vitaminok, valamint az E-vitamin növelik a termékenységet, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az omega-3 zsírsav serkenti a nemi szervek vérkeringését, szabályozza a termékenységi hormonokat, és csökkenti a stresszt.

És a tök magját se dobjuk ki, mert finom csemegét készíthetünk belőle. És az egészségünkre is szuper hatással van.

A tökmag gazdag magnéziumban, foszforban és mangánban. Tartalmaz még fehérjét, vasat, rezet és cinket, mely a prosztata egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. A tökmagnak gyulladásgátló hatása is ismert, kiváltképpen az ízületi gyulladások esetében. A tökmagban található fitoszterol csökkenti a koleszterin szintet.

Nem bonyolult az elkészítése sem:

Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.

1. Amíg még nedves a sütőtök húsa, mossuk ki a magokat belőle. Ha másnapra hagyjuk, a megszáradt húst nehéz lesz eltávolítani a magokról. Mossuk egy szűrőben, amíg teljesen meg nem tisztulnak.

2. Hagyjuk, hogy a sütőtök magok a levegőn megszáradjanak, néha kicsit keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze. Egy sütőpapírt olajazzunk meg, vagy fújjuk be egy főző spray-jel, és egy rétegbe terítsük el a magokat.

3. Vannak, akik ebben a fázisban megsózzák, mások csak sütés után. Mindenki saját maga eldöntheti, melyik jobb. Hogy többféle ízt kapjunk, a sütőpapírt bekenhetjük kevés növényi olajjal vagy pirított szezám olajjal (csak kevés szezám olajat használjunk). Sütőtök fűszerrel is ízesíthetjük, az olajazott sütőpapírra frissen vagdalt fokhagymát is tehetünk. Ne használjunk túl sok ízesítőt, az a célunk, hogy a tökmag ízét erősítsük, és nem az, hogy elnyomjuk.

40736349_82f98f00afcbf48cff43dc24bfc48df4_wm

Próbáljátok ki ti is ezt a szuper receptet!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása