Linzer cukormentesen

Tönkölylisztes linzer

2023. június 26.
1137
wGZDzdQO1xmjvfPh9VIT7z1RqVASQhzn

Nagyon szeretek kisérletezni és jókat alkotni. Néha nem mindig olyan a végeredmény amit remélek, de ha eltalálom az arányokat nagyon jókat lehet sütni- főzni diétásan is. Cukorbetegként nem olyan könnyű megtalálni azt az alternatívát, ami visszaadja a megszokott, hagyományos ízeket és ráadásul cukormentes is és alakbarát liszttel készül. Számomra fontos, hogy az a sütemény amit elkészítek  valóban finom legyen és tényleges alternatívát nyújtson egy cukorbeteg étrendben vagy azok számára, akik figyelnek egy kicsit a vonalakra. Az igazi omlós linzert nagyon szeretem, igazi házi  lekvárral megtöltve. Bízom benne, hogy a bemutatott teljes kiőrlésű lisztből készült linzer is nyújt olyan érzetet, mint a fehér lisztes társa. Azt le kell azért szögeznem, hogy 100%-ban szinte lehetetlen olyan állagú, ízvilágú süteményt készíteni, mint a hagyományos társai, de ettől függetlenül készíthetünk egy alakbarát megoldást, ami közel olyan ízvilágot ad, mint amit megszoktunk.

Miért olyan jó a teljes kiőrlésű tönkölyliszt?


A linzer  elkészítéséhez teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszetet használok. Magas a fehérje- és sikértartalma számos, az emberi szervezet számára hasznos aminosavakat tartalmaz, nagyon magas a vitamintartalma, illetve fontos kalcium-, magnézium-, szelén- és foszforforrás. B- vitaminban gazdag igazi rost forrás. A tönkölybúzát a búzával megegyezően használják fel, így például liszt készül belőle. A tönkölybúzaliszt esetében megkülönböztetjük az alacsony korpatartalmú finom, vagy fehér lisztet, illetve a teljes kiőrlésű változatot. A teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből leggyakrabban kenyér készül, de éppúgy használhatjuk sütéshez, főzéshez, mint a fehér változatát, ugyanakkor számításba kell vennünk, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek íze kissé savanykás.

Felhasználhatjuk panírozáshoz, rántás készítéséhez, pékáruk és kenyerek sütésénél. 

linzer

Linzer teljeskiőrlésű lisztből, cukormentesen

Hozzávalók 30db linzerhez

250 g tönkölyliszt

fél ek. búzasikér

120 g vaj

80 g poreritrit

1 csipet só

1 ek tejföl

1 db tojássárgája

+ cukormentes lekvár a töltéshez

linzer1linzer2


Elkészítése

A cukormentes tönkölylisztes linzer tészájához hozzáadjuk a sikért, majd a lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal,  hozzáadjuk az eritritet, a sót, a tejfölt, a tojássárgáját majd jó alaposan gyúrjuk össze. 

Csomagoljuk fóliába a tésztát, és 30-40 percre tegyük be a hűtőbe, majd lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formájúra szaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, és újra kiszaggatjuk. A formákat sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek a linzerek, egy-egy darabot összeragasztunk a lekvárral. Én egy házi szilvalekvárt választottam, ami nagyon sűrű, hozzáadott cukortól mentes. A kész linzereket zárható dobozba tettem 1 napra, hogy megpuhuljon. Úgy gondolom a végeremény nagyon szép lett és nem mellesleg finom is. Mindenképp hagyni kell, hogy megpuhuljon ezért tegyük egy zárható dobozba.

Kellemes sütés-főzést kívánok!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása