A megfelelő testsúly elérése és megtartása nagyon sok ember életében egy örökös harc. Én is sokszor küzdök a plusz kilók legyőzésével, többféle diétás étrendet kipróbáltam már, de mindig hajt a kiváncsiság a legújabb trendek megismerése felé. Mielőtt belevágok egy speciális étrend követésébe utánajárok, hogy mennyire illeszthető bele a mindennapjaimba, mennyire megterhelő számomra és meddig is szeretném folytatni, hogy el is érjem a kívánt súlyt. Külföldi sztárok körében nagyon közkedvelt a szivárvány diéta, amit a kamaszkorom előszámú popénekesnője Christina Aguirela is alkalmazott fogyása során. Ezt a diétás étrendet szeretném bemutatni, hátha kedvet kap más is és kipróbálja!
Szivárványdiéta
A szabályok nagyon egyszerűek, amit már a diéta neve is elárul, a szivárvány színeit alapul véve állítjuk össze étrendünket és mindennap más színkód alapján étkezünk. Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is és a rendszeres testmozgás.
Piros nap
A piros színű ételekkel kezdjük a diétánkat, mindent beépíthetünk, ami piros színű. Fogyaszthatunk: paradicsomot, görögdinnyét, epret, málnát, vörös húst, vese babot, kaliforniai paprikát, mazsolát, stb.
A piros színű gyümölcsök antioxidánsokban gazadok, nagyon jót tesznek az immunrendszerünk megfelelő működésének.
Sárga nap
Bátran fogyasszunk: narancs, citrom, sárgabarack, őszibarack, sütőtök, sárgarépa, tojássárgája, ananász, édesburgonya, gabonapehely, mangó stb.
A sárga ételek C-vitaminban és béta-karotinban gazdagok, ezzel hozzájárulnak szervezetünk normál működéséhez. A sárga ételek telis-tele vannak energiával, szénhidrátokkal, így sikerül egy kis üzemanyagot adni szervezetünknek!
Fehér nap
Válasszuk ezen a napon: jégcsapretek, fokhagyma, kókusz, joghurtok, tej, karfiol, tofu, sajtok, banán, fehér tök, patiszon, csirkemell, pulykahús, tojásfehérje, rizs, stb.
A fehér tápanyag szempontjából a fehérjéket jelenti, melyek testünk számára nélkülözhetetlenek. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyekből húszféle létezik. Az állati eredetű fehérjék tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezért ezek teljes értékű fehérjék.
Zöld nap
Kombináljuk a zöld ételeket: borsó, spenót, kiwi, zöldalma, avokádó, zöldpaprika, brokkoli, cukkini, zöldbúzafű, uborka, lime, stb.,
A zöld ételek klorofillban gazdagok, sejtvédő hatással rendelkeznek, segítenek méregteleníti a májat, és hozzájárulhatnak a normál testsúly kialakításához. A klorofill mellett magas a víz- és rosttartalmuk, így a legjobb méregtelenítők. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is.
Barna nap
Ezen a napon fogyasszunk: teljeskiőrlésű kenyeret, dióféléket, mandulát, napraforgót, hajdinát, étcsokoládét, stb.,
A barna színű ételek rendkívül gazdagok B-vitaminokban, ami a megfelelő idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen. Hajunk, bőrünk és körmünk is hálás lesz ezekért az ételekért.
Lila/kék nap
Fogyasszunk ezen a napon: lila káposzta, szilva, lilahagyma, vörös szőlő, kék áfonya, szeder, padlizsán, cékla, stb.,
A kék és a lila színű zöldségek és gyümölcsök az antocián nevű vegyületnek köszönhetik jellegzetes árnyalatukat. Ezek az ételek hozzájárulnak az agy-, a szív- és az emésztés egészséges működéséhez, emellett kiemelkedő szerepet játszanak abban is, hogy megfelelően működjön az ellenálló képességünk.
Bízom benne, hogy kedvet kapott ehhez a diétához és színek szerint kerülnek fel az élelmiszerek a tányérjára!