Almás-túrós zabpelyhes süti

Diétába is beilleszthető

2024. November 05.
410
viber_kép_2024-11-05_11-17-36-360

Ha ősz, akkor alma minden mennyiségben! Nagyon szeretek minden olyan desszertet, amiben szerepet játszik az alma. Ez az almás-túrós sütemény igazi kedvenccé vált, ezért szeretném megmutatni, hiszen egy igazi vendégváró desszert, amit nem lehet nem megkóstolni. Liszt sem kell bele, de a tésztája nagyon puha, ráadásul cukor helyett édesítőszert is használhatunk.

Hozzávalók: 

kb. 20x25 cm-es tepsihez

15 dkg darált dió

15 dkg apró szemű zabpehely

1 teáskanál sütőpor

csipet só

5 dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

1 kisebb tojás

Az almás töltelékhez:

4-5 közepes alma

1 kávéskanál őrölt fahéj

ízlés szerint 1-2 evőkanál kristálycukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

A túrós töltelékhez:

25 dkg tehéntúró

kb. 5 dkg kristálycukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

1 csomag vaníliás cukor / vaníliás eritrit

1db tojás

viber_kép_2024-11-05_11-17-36-308

Elkészítése:

A tésztához a darált diót, zabpelyhet, porcukrot, sót, sütőport összekeverjük, elmorzsoljuk először csak 10 dkg vajjal, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. A tésztának lágynak kell lennie, ha nem elég lágy, akkor adjuk még hozzá a kimaradt 2 dkg vajat. Csomagoljuk folpackba és tegyük a mélyhűtőbe 30-35 percre.

A meghámozott, megmosott almát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, jól nyomkodjuk ki a levét és keverjük össze az őrölt fahéjjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 evőkanál édesítőszert/cukrot, de ha édes az almánk, akkor nem szükséges.

A túrót keverjük össze az édesítőszerekkel és a tojássárgájával - a tojásfehérjét pedig verjük kemény habbá és forgassuk a túrós masszához.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral és ha már eléggé megkeményedett a tészta a mélyhűtőben, akkor a felét nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tepsibe, rásimítjuk a reszelt almát, erre egyenletesen rákenjük a túrós tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét.

Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30-35 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Ha a teteje már kezd szépen pirulni, akkor jó.

Várjuk meg míg kihűl, majd szeletelve tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása