Szilva, te finom

2024. szeptember 16.
161
a-polifenolokban-gazdag-szilva-tamogatja-a-sziv-egeszseget

Én idén a szilva lekvár befőzés mellett a szilvás gombócra tettem le a voksomat. Nem mondom, hogy hipp-hopp készen lettem vele, de nagyon élveztem minden percét és az íze.... Hmmm.

Én így készítettem:

Hozzávalók 25 darabhoz

A gombóchoz:

  • 1 kg krumpli
  • 25 dkg liszt + a gyúráshoz
  • 1 tk. só
  • 3 ek. olaj

25 közepes db szilva (kb. 1 kg)

A prézlihez:

  • 30 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek. olaj
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • másfél tk. fahéj
  • porcukor a szóráshoz

szilvás gombóc

Elkészítés:

A krumplikat mossuk meg, tegyük egy nagyobb edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Adjunk hozzá kevés sót, fedjük le, és közepes hőfokon főzzük puhára.

Szűrjük le a vizet, a krumplikat sorakoztassuk egy nagyobb deszkára, és hagyjuk őket szobahőmérsékletűre hűlni. Hámozzuk meg, majd apró lyukú reszelőn reszeljük le, vagy krumplinyomón passzírozzuk át.

Amíg a krumpli fő, készítsük el a prézlit. Mérjük a mozsát egy közepes edénybe, adjuk hozzá az olajat, és alacsony hőfokon, folymatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, és tegyük félre.

A szilvákat mossuk meg, töröljük szárazra, ha nagyobbak, vágjuk félbe. Tegyük félre.

Egy nagy, 5 literes edényben forraljunk enyhén sós vizet. Közben gyúrjuk a krumplihoz a lisztet, a sót és az olajat, majd ha összeállt, formáljunk belőle 5-6 cm átmérőjű rudat. Egy késsel vágjunk belőle ujjnyi vastag szeleteket, kissé lapítsuk ki, tegyünk mindegyik közepébe 1-1 szem szilvát, csipkedjük össze a tésztakorongok széleit, és formázzunk belőlük szabályos gombócokat. Végig lisztes kézzel dolgozzunk, így könnyebb lesz a tésztát formázni.

Ha a víz felforrt, óvatosan dobáljuk bele a gombócokat, és 6-7 perc alatt főzzük puhára. Onnan számítva, hogy feljöttek a víz felszínére, további 2-3 percig hagyjuk főni.

A kész gombócokat forgassuk a fahéjas prézlibe, és tetszés szerint porcukorral, tejföllel fogyasszuk.

A család nagy kedvence lett. Jövőre biztosan a fagyasztóba is kerül néhány adag.

Próbáld ki te is!

Az őszi időszaknak megvannak a maga gyümölcsei, zöldségei. Ilyen például a szilva is. Megosztó gyümölcs. van aki szereti, s van aki nem.

szilva (1)

Én nagyon szeretem minden formában. 

Nézzük, hogy milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre a szilvának:

A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.

A szilva alacsony kalóriatartalma mellett jelentős mennyiségű fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

100 g szilva vitamin- és ásványi anyag tartalma a javasolt napi beviteli értékek százalékos arányaival (RDA, %):

  • A-vitamin: 17 μg (2%)
  • C-vitamin: 9,5 mg (11%)
  • K-vitamin: 6,4 μg (6%)
  • E-vitamin: 0,26 mg (2%)
  • Ezenkívül kis mennyiségben B-vitamint is tartalmaz:
  • B1-vitamin: 0,028 mg (2%)
  • B2-vitamin: 0,026 mg (2%)
  • B3-vitamin: 0,417 mg (3%)
  • B5-vitamin: 0,135 mg (3%)
  • B6-vitamin: 0,029 mg (2%)
  • B9-vitamin: 5 μg (1%)
  • Ásványi anyag tartalom:
  • Kálium: 157 mg (3%)
  • Foszfor 16 mg (2%)
  • Magnézium: 7 mg (2%)
  • Mangán: 0.052 mg (2%) 
  • Kalcium: 6 mg (1%)

szilva

Amellett, hogy lédús és alacsony kalóriatartalmú, a szilva jótékony hatásainak listája igen hosszú:

A szilvalé és az aszalt szilva hatása, hogy hatékonyan enyhíthetik a székrekedést a bennük található magas rosttartalom és a szorbit (cukoralkohol) miatt.

A sárga és a lila fajták gazdagok antioxidánsokban, például C- és E vitaminban vagy béta-karotinban.

  1. Az antioxidánsok javíthatják a memóriát és az agy egészségét.
  2. Segíthet a vércukorszint egészséges szintjének fenntartásában több hatással is:
  3. a magas rosttartalom lassítja az emésztést 
  4. a rostok egyben prebiotikumok is, táplálják a bélrendszerünkben található jó baktériumokat
  5. a szilvalé fogyasztása növeli az adiponektin hormon szintjét, ami segíti a vércukorszint szabályozását
  6. alacsony, csupán 39 a glikémiás indexe
  7. Javíthatja a szív egészségét a vörös és lila fajtákban található antocianinnek köszönhetően. 
  8. Csökkentheti a vérnyomást a szilvában lévő káliumnak köszönhetően.
  9. Kálium, magnézium és K-vitamint tartalma miatt kiváló a csontok egészségének megőrzésében, csökkenti a csontokban található ásványi anyag elvesztését és aktívan támogatja a csontszerkezetet.

Fogyaszd egészséggel!

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása