Én idén a szilva lekvár befőzés mellett a szilvás gombócra tettem le a voksomat. Nem mondom, hogy hipp-hopp készen lettem vele, de nagyon élveztem minden percét és az íze.... Hmmm.
Én így készítettem:
Hozzávalók 25 darabhoz
A gombóchoz:
- 1 kg krumpli
- 25 dkg liszt + a gyúráshoz
- 1 tk. só
- 3 ek. olaj
25 közepes db szilva (kb. 1 kg)
A prézlihez:
- 30 dkg zsemlemorzsa
- 3 ek. olaj
- 3 ek. kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- másfél tk. fahéj
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A krumplikat mossuk meg, tegyük egy nagyobb edénybe, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Adjunk hozzá kevés sót, fedjük le, és közepes hőfokon főzzük puhára.
Szűrjük le a vizet, a krumplikat sorakoztassuk egy nagyobb deszkára, és hagyjuk őket szobahőmérsékletűre hűlni. Hámozzuk meg, majd apró lyukú reszelőn reszeljük le, vagy krumplinyomón passzírozzuk át.
Amíg a krumpli fő, készítsük el a prézlit. Mérjük a mozsát egy közepes edénybe, adjuk hozzá az olajat, és alacsony hőfokon, folymatos kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, és tegyük félre.
A szilvákat mossuk meg, töröljük szárazra, ha nagyobbak, vágjuk félbe. Tegyük félre.
Egy nagy, 5 literes edényben forraljunk enyhén sós vizet. Közben gyúrjuk a krumplihoz a lisztet, a sót és az olajat, majd ha összeállt, formáljunk belőle 5-6 cm átmérőjű rudat. Egy késsel vágjunk belőle ujjnyi vastag szeleteket, kissé lapítsuk ki, tegyünk mindegyik közepébe 1-1 szem szilvát, csipkedjük össze a tésztakorongok széleit, és formázzunk belőlük szabályos gombócokat. Végig lisztes kézzel dolgozzunk, így könnyebb lesz a tésztát formázni.
Ha a víz felforrt, óvatosan dobáljuk bele a gombócokat, és 6-7 perc alatt főzzük puhára. Onnan számítva, hogy feljöttek a víz felszínére, további 2-3 percig hagyjuk főni.
A kész gombócokat forgassuk a fahéjas prézlibe, és tetszés szerint porcukorral, tejföllel fogyasszuk.
A család nagy kedvence lett. Jövőre biztosan a fagyasztóba is kerül néhány adag.
Próbáld ki te is!
Az őszi időszaknak megvannak a maga gyümölcsei, zöldségei. Ilyen például a szilva is. Megosztó gyümölcs. van aki szereti, s van aki nem.
Én nagyon szeretem minden formában.
Nézzük, hogy milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre a szilvának:
A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó.
A szilva alacsony kalóriatartalma mellett jelentős mennyiségű fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
100 g szilva vitamin- és ásványi anyag tartalma a javasolt napi beviteli értékek százalékos arányaival (RDA, %):
- A-vitamin: 17 μg (2%)
- C-vitamin: 9,5 mg (11%)
- K-vitamin: 6,4 μg (6%)
- E-vitamin: 0,26 mg (2%)
- Ezenkívül kis mennyiségben B-vitamint is tartalmaz:
- B1-vitamin: 0,028 mg (2%)
- B2-vitamin: 0,026 mg (2%)
- B3-vitamin: 0,417 mg (3%)
- B5-vitamin: 0,135 mg (3%)
- B6-vitamin: 0,029 mg (2%)
- B9-vitamin: 5 μg (1%)
- Ásványi anyag tartalom:
- Kálium: 157 mg (3%)
- Foszfor 16 mg (2%)
- Magnézium: 7 mg (2%)
- Mangán: 0.052 mg (2%)
- Kalcium: 6 mg (1%)
Amellett, hogy lédús és alacsony kalóriatartalmú, a szilva jótékony hatásainak listája igen hosszú:
A szilvalé és az aszalt szilva hatása, hogy hatékonyan enyhíthetik a székrekedést a bennük található magas rosttartalom és a szorbit (cukoralkohol) miatt.
A sárga és a lila fajták gazdagok antioxidánsokban, például C- és E vitaminban vagy béta-karotinban.
- Az antioxidánsok javíthatják a memóriát és az agy egészségét.
- Segíthet a vércukorszint egészséges szintjének fenntartásában több hatással is:
- a magas rosttartalom lassítja az emésztést
- a rostok egyben prebiotikumok is, táplálják a bélrendszerünkben található jó baktériumokat
- a szilvalé fogyasztása növeli az adiponektin hormon szintjét, ami segíti a vércukorszint szabályozását
- alacsony, csupán 39 a glikémiás indexe
- Javíthatja a szív egészségét a vörös és lila fajtákban található antocianinnek köszönhetően.
- Csökkentheti a vérnyomást a szilvában lévő káliumnak köszönhetően.
- Kálium, magnézium és K-vitamint tartalma miatt kiváló a csontok egészségének megőrzésében, csökkenti a csontokban található ásványi anyag elvesztését és aktívan támogatja a csontszerkezetet.
Fogyaszd egészséggel!
Várunk Fitopontjainkban, ahol további hasznos tanácsokkal is szívesen ellátunk!
Calendula Fitopont Széll Kálmán tér
Calendula Fitopont Etele Pláza
Calendula Fitopont Székesfehérvár
Érdekelhetnek még: