Neked mi jut eszedbe a csokoládé szó hallatán? Biztos a kedvenc csokoládéd, fagylaltod, süteményed vagy az, hogy nem illik belőle sokat fogyasztani, ha szeretnénk vigyázni az alakunkra? Ebben a blogban a csokoládé eredetéről lesz szó, hogy milyen régre is nyúlik vissza a története és ejtünk néhány szót a jótékony hatásairól is.
Az emberiség egyik legfinomabb csemegéje, a kakaóbab, egy trópusi fa gyümölcse. A csokoládé lényegében egy végtermék, amely a kakaófa terméséből, vagyis a kakaóbabból készül. A kakaófa termése a hüvelyesekre emlékeztet, s egy fán évente körülbelül 20 – 30 hüvely terem, amelyekben 20 – 40 szem kakaóbab található. Egy kakaófáról 400 – 1200 szem kakaóbabot lehet betakarítani. Megközelítőleg 450 g csokoládé elkészítéséhez körülbelül 400 kakaóbabra van szükség, ami azt jelenti, hogy egy fáról 0,5 – 1,5 kg csokoládé gyártható le.
Amikor Kolumbusz Kristóf és legénysége a mai Honduras partjaihoz közel található Guanja szigetén kötött ki Amerika felfedezésekor, az őslakók parányi ovális, barna diókkal ajándékozták meg őket, valamint kaptak az erősítő italból is. A szigetlakók ezt a bizonyos italt hívták xocolatl-nak, amiből később a csokoládé elnevezés kialakult.
A xocolatl elkészítéséhez a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, majd vizet öntöttek hozzá, és felmelegítették. A kakaóvaj kivonása után kukoricalisztet szórtak bele, hogy sűrűbb legyen. Különféle fűszerekkel ízesítették, így erős paprikával is, mely pikáns aromát adott a masszának. Kolumbusz és társai le voltak nyűgözve a furcsa italtól
A kakaó igazi felfedezője Hernán Cortés volt, aki 1519-ben érkezett a mai Mexikó területére. Itt az aztékok nem csak fogyasztották, de pénzként is alkalmazták a kakaóbab barna szemeit, ezért a spanyol hódítók a pénzmandula nevet adták az ismeretlen növénynek. Az aztékok ősi legendáiban szerepelt istenük, Quetzalcoatl visszatérése, így Cortés megjelenése a legendák valóra válását jelentette számukra. A fényes fogadtatás részeként Moctezuma király megkínálta a kakaóból készült különleges italból, amit csak kivételes személyek fogyaszthattak. Cortés felismerte, hogy az ital tápláló, frissíti a szellemet, ezért katonáival is itatott a fűszeres nedűből. A hadsereg ezáltal képes volt egész nap menetelni az újonnan felfedezett kontinens belseje felé. Az eredmény láttán a spanyol hadvezérben felébredt az üzleti érzék, és hajóin kakaót szállítatott Európába.
Csokoládé jótékony hatásai a szervezetünkre
Ha valóban egészséges édességre vágyunk, amit akár napi rendszerességgel tudunk fogyasztani és jótékony hatással van szervezetünkre, mindenképp a minőségi, magas kakaótartalmú, prémium étcsoki fogyasztását javasolják a táplálkozástudomány szakemberei. Minden igazi csokoládé tartalmaz kakaóport, kakaóvajat és cukrot.
Vérnyomáscsökkentő hatású
A minőségi étcsokiban található flavonoidok a vérnyomásra, a keringési szervrendszerre is jótékony hatással vannak. A Kölni Egyetemi Kórház kutatói bebizonyították, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé már kis mennyiségben is képes csökkenteni a vérnyomást.
Serkentheti a szellemi és a fizikai teljesítőképességet
A magas kalória- és cukortartalma miatt azonnali energiához jutunk akár kis mennyiségű csoki elfogyasztásával is, ami a szellemi teljesítőképességet is fokozza. Emellett tartalmaz teobromint és koffeint, ami szintén azt a közvélekedést támasztja alá, hogy a csokoládé tökéletes étrendkiegészítő például vizsgaidőszakra.
Segítheti a fogyókúrát
Bármilyen meglepő, a mértékletes csokoládéfogyasztás segítheti a diétánkat, hiszen teltségérzetet ad, már pár kocka étcsokoládé is elég, hogy csökkentse a más kalóriadús desszertek iránti vágyunkat.
Hatékony antidepresszáns
Nemcsak azért tesz boldoggá, mert lágyan olvad szét a szánkban, finom táncot lejtve az ízlelőbimbóink körül, de serkenti a boldogsághormonok (szerotonin, endorfin) termelődését.
Gombóc Artúr, Csukás István egyik mesefigurája
Arról híres, hogy szereti: A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.
"Gombóc Artúr […] elhatározta, hogy délután sétára indul, és azt is elhatározta, hogy összeköti a kellemest a hasznossal! Vagyis a csokoládébolt felé sétál, így lesz séta is, meg csokoládé is."
Várunk Fitopontjainkban, ahol további hasznos tanácsokkal is szívesen ellátunk!
Calendula Fitopont Széll Kálmán tér
Calendula Fitopont Etele Pláza
Calendula Fitopont Székesfehérvár
Üzleteinkben megtalálod a Batz papucsok széles választékát
Batz Zorka Eszterházy
Batz FC10 Klumpák
Batz Zenna Rose